Tovább torpedóznának

2023. 07 21. 08:07

A „nemzetmentő” Momentum

Hősnőnk akkor még a csattogós lepkét tolta…
Fotó: Heol.hu

Nemzetmentőnek bizonyult a Momentum 2017-es NOlimpia-kampánya, ennek köszönhető, hogy idén még nem ment csődbe az ország – írta Donáth Anna a napokban. A Klubrádió ennek apropóján arról kérdezte a párt EP-képviselőjét, mi lesz, ha Orbán Viktor ismét megpályáztatja a következő elérhető, 2036-os olimpiát. Donáth válasza: Budapest akkor is ellenzéki város lesz, és ellenáll. „Akkor álmodjon valaki ilyen nagyot, amikor meg is tudja csinálni, itt romokban a gazdaság, éheznek emberek.” (Éheznek? Én meg azt olvastam, idehaza népbetegség az elhízás…)

Nem ez az első tenyérbemászó Facebook-bejegyzés a Brüsszelben kavaró Anna asszonytól. „A fáradtság ködén át is éreztük, hogy valami nagy dolog részesei vagyunk” – írta a „csodálatos napról”, amikor ráébredtek: sikerült megtorpedózni a 2024-os budapesti olimpiát. (Értsd: sikerült ­Macron kezére játszani a játékok rendezési jogát – hiszen akciójuk a rendezésre szintén spekuláló franciákat szolgálta. A júdáspénz is tőlük érkezett.)

Budapest a kilencvenes években már elszalasztott egy hasonló lehetőséget.

Világkiállítást rendezhetett volna, ám előbb Demszky Gábor főpolgármester közölte, hogy nem támogatja a rendezést, majd a Horn-kormány döntött úgy, lemondja az expót. A vásár helyett a kiárusítás mellett határoztak. Amit csak lehetett, eladtak, privatizáltak; stratégiai ágazatok kerültek fillérekért külföldi kezekbe. A vásárra tervezett pénzt az állam az expó nélkül is elköltötte. „Csak” a bevétel maradt el.

Hősnőnk ekkor még nem szólhatott bele a dolgokba (épp a csattogós lepkét tolta) – de a kedves papa, Donáth László MSZP-s honatya biztosan mesélt neki az expóbravúrról…

Pilhál György
Magyar Nemzet