Mindhalálig Lajos!

2023. 07 14. 08:34

Képtelenség haragudni Lajosra, harsány színt visz ebbe a civakodó, rút világba…
Fotó: MTI/Beliczay László

Bokros Lajos volt az ATV Egyenes beszéd műsorának minapi vendége. Hamar kiderült, a hajdani pénzügyi inkvizítor állapotában nem történt érdemi javulás, körmondatai előrehaladott státusra utaltak. A kabinet gazdaságpolitikájáról érdeklődő Rónai Egonnak például azt magyarázta, az Orbán-kormány felelőtlen döntéseket hozott, így nincs más választás, mint a kíméletlen megszorítás. (Én egyfolytában azon merengtem, miért nem a szilveszteri műsorban kérdezgetik Lajost.)

Bokros egyébként nem humoristának indult – csomagkészítőként kezdett néhai Horn Gyula kormányában. Legendás pakkjának lényege: minden létező szociális juttatást el kell venni az emberektől, majd jót kacagni rajtuk. Miután találmányát az Alkotmánybíróság megsemmisítette, jó darabig nyoma veszett, csak a 2010-es választás előtt merészkedett elő a politikai elfekvőből; az MDF-hez szegődött, ahol Dávid Ibolya elnök asszony uniós politikust csinált belőle, sőt miniszterelnök-jelöltté tette. (Nyerni ugyan nem nyert, viszont megszűnt a pártja – dacára ennek darabig sokmilliós pénzért még a brüsszeli parlamentben üldögélhetett; természetesen a túloldallal szavazott.) Egy ízben a főpolgármesterségért is ringbe szállt, de padlót fogott.

Mindennek dacára képtelenség haragudni Lajosra, harsány színt visz ebbe a civakodó, rút világba. Van benne valami utolérhetetlen, tenyérbemászó sárm. Kell egy Lajos! „Bokros egy intézmény – írja egy kommentelő. – Olyasmi, mint a Lipót volt anno.” „Bokros úr – közli egy másik –, ha röhögni akarok egy jót, mindig beugrom az ön Facebook-oldalára.” Én is így vagyok vele.

Pilhál György
Magyar Nemezt