Újrajátsszák a ferencvárosi padmeccset?

2023. 07 13. 11:23

Csak átfestés miatt szerelték le a léceket.

Csütörtök reggelre egy kivételével az összes léc eltűnt arról a ferencvárosi padról, amelyet az Amnesty International Magyarország aktivistái az LMBTQ-érzékenyítés jelképévé akartak tenni. Úgy tűnt, hogy a tegnapra ismét alaphelyzetbe hozott padot valakik megrongálták.

A Telex cikke szerint azonban szó sincs rongálásról. Mint kiderült, az Amnesty International Magyarország tagjai ismét akcióba lendültek, a léceket pedig csak az átfestés miatt szereltek le, majd újra a helyükre csavarozták.

A Tompa utcai pad jelenleg tehát ismét szivárványszínű.

A történtek előzménye, hogy július 6-án átadták Budapest első szivárványos köztéri padját a ferencvárosi Tompa utcában. A szivárványszínű festés ugyanakkor nem volt hosszú életű, Fradi-szurkolók egy csoportja az átadást követő reggelre ugyanis zöld-fehérre festette át. „Ez a város nem az a város. Ferencváros. Lassan Baranyi és a többi libernyák is megtanulhatná” – kommentálták az akciót a FradiMob Facebook-oldalán. Az Amnesty International Magyarország nyomban feljelentést tett „bűncselekmény” miatt, majd újrafestette a padot. Az újrafestett pad láttán a szurkolói csoport reakciója sem maradt el. Mint írták: „Ez már hadüzenet! A libsik újrafestik a szivárványos padjukat Ferencvárosban. Kemény csapat” – fogalmaztak a Fradi-szurkolók, akik azt is megígérték, hogy az ügynek még lesz folytatása.

Így is lett: kedd reggelre a Tompa utca 17. szám alatt található pad ismét zöld-fehér színű lett, a pad előtti térkövekre pedig fekete festékkel azt írták, „Stop LMBTQ”. A padot végül szerda reggelre hagyományos barna színűre festették le, valamint a következő papírlapra írt szöveget ragasztották rá: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

A padfestés ügyén a 444.hu és Ferencváros baloldali polgármestere is egymásnak feszült, a portál egyik publicistája ugyanis úgy vélte, hogy ez a történet valójában nem az LMBTQ-emberekről szól. Inkább arról, hogy Baranyi Krisztina és az Amnesty ezáltal igazolja azt, hogy kiáll a melegekért.

Attól, hogy van egy szivárványosra festett pad egy fővárosi kerületben, nem lesz jobb 2023-ban melegnek lenni Magyarországon. Attól, hogy a pad körül ilyen indulatok válnak még láthatóbbá, egy kicsit rosszabb lesz melegnek lenni 2023-ban Magyarországon – fogalmazott a publicista. Baranyi nyilvános Facebook-posztban reagált az írásra, amelyben azt bizonygatta, hogy akárcsak a Pride, a pad is mérföldkő az LMBTQ-személyek életében.

Közben tegnapi véleménycikkében folyamatosan nácizta a Tompa utcai padot zöld-fehérre festő Fradi-szurkolókat a Telex publicistája. Már csak a barnafestékes középenállók hiányoztak című írásában Sarkadi Zsolt összesen tízszer használja a náci szót, szerinte a nácikkal egy platformon állnak azok is, akik barnára festették vissza a hányatott sorsú padot. Mint írta, ebben a kérdésben nem lehet középen állni. (Forrás: Magyar Nemzet)

 

A témával összefüggő korábbi cikkeink:

Lefújták a ferencvárosi „padmeccset” (2023.07.13.)

Egy furcsa ferencvárosi meccs (2023.07.11.)

Üzentek Baranyinak és a többi „libernyáknak” (2023.07.10.)

LMBT-padot avattak Ferencvárosban (2023.07.07.)