Régi csibészek…

2023. 07 07. 08:57

Matusik Tamás és Vasvári Csaba „kihallgatáson” a szereptévesztésben lévő David Pressman amerikai „nagykövetnél”.
Fotó: Magyar Nemzet

Ellenőrzés nélkül vette át az Országos Bírói Tanács (OBT) a „minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét” az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezetében – írta minapi közleményében Varga Zs. András, a legfelsőbb bíróság elnöke.

Mi ebben a meglepő? – tehetné föl a kérdést, aki ismeri az Európai Bizottság és az OBT eddigi munkásságát. Csak emlékeztetőül: az OBT pár éve azért lobbizott, hogy az Amnesty International Magyarország „érzékenyítőtréninget” tarthasson az Igazságügyi Akadémián abból a célból, hogy a magyar bírák „megfelelő” ítéleteket hozzanak. (Az OBT „súlyát” jól érzékelteti, hogy egyik póttagválasztó értekezletükön – miután a 15 tag és 14 póttag közül 17-en lemondtak – senki sem akadt, aki vállalt volna póttagságot.) Maga Varga Zs. András is meggyőződhetett a zűrös kompánia „hitelességéről”: – Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni – nyilatkozta annak idején az újdonsült Kúria-elnök. Kinevezését (egy igen és 13 nem szavazattal) nem támogatta az OBT.

Milyen érdekes, a David Pressman amerikai nagykövetnél jó múltkor vizitelő magyar bírók, Matusik Tamás és Vasvári Csaba is az OBT tagjai… Jé! (Vasvári 2006 őszén ártatlan fiatalok bebörtönzésével szerzett magának kétes hírnevet. Ugyanő pár éve azért perelte be az Országos Bírósági Hivatalt, a Fővárosi Törvényszéket és a Fővárosi Ítélőtáblát, mert nem őt nevezték ki táblabírónak.)

Komoly bírósági vezetők már többször jelezték, annyira komolytalan és elfogult az OBT, hogy a leghelyesebb az lenne, ha – megszűnne. Igazuk lehet.

Pilhál György
Magyar Nemzet