Megújult Zalaegerszegen a Széchenyi-technikum

2023. 07 07. 08:14

Magyarország gazdasága tudásra és munkára épül

Az ünnepélyes átadás résztvevői.

Magyarország erősségét a tudásra és munkára épülő gazdaság adja, amit a sikeres technikumok jelenítenek meg – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Hankó Balázs a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum épületenergetikai korszerűsítésének záróünnepségén emlékeztetett rá, hogy a szakképzés megújítása – amelynek egyik pillére a duális képzés – a Szakképzés 4.0 programmal 2019-2020-ban elkezdődött.

A duális képzés során a diákok a tanulás mellett a gazdasági cégeknél gyakorlatot és tapasztalatot szereznek arról, hogy mit jelent a mindennapokban dolgozni – mutatott rá a Hankó Balázs.

A másik fontos eleme a programnak a digitális szakképzés, amelynek érdekében megújították a tananyagot és a tankönyvek jelentős részét. Az eredményességet jelzi, hogy idén 33 ezren digitálisan tették le a szakmai vizsgát – tette hozzá.

Az államtitkár ugyancsak fontos követelménynek nevezte, hogy a szakképzés a magyar gazdaság, illetve a magyar munkaerőpiaci igényeket szolgálja.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szakképzés megújítása jó irányba halad. A tanulók nagy része az általános iskola befejezése után a technikumot választja, ahonnan egyre többen jutnak be az egyetemekre. Az idei felvételi jelentkezéseknél 76 százalékkal nőtt a technikumból a felsőoktatásba jelentkezők száma – jelezte Hankó Balázs.

A 686 millió forintos rekonstrukció költségét Kehop-forrásból fedezték.
Fotók: ifj. Vigh László

Kitért arra is, hogy a diákok „négyesre” értékelik a szakképző iskolákat abból a szempontból, hogy azt tanulják, amire a munkájuk során szükség lesz. A végzettek pedig úgy vélik, jó iskolát választottak.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: a közgyűlés által elfogadott, tíz évre szóló program egyik fontos pontja volt, hogy 2024-ig a városban felújítsák a nevelési és oktatási intézményeket. Ennek eredményeként a zalai vármegyeszékhelyen modern körülmények között tanulhatnak a diákok.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: az 55 éves épület felújítási munkái az oktatás mellett zajlottak. Az energetikai korszerűsítés részeként megújult a tető- és a vízszigetelés, valamint a homlokzatok hőszigetelése. A nyílászárókat kicserélték, így már az elmúlt évben is jelentős energiamegtakarítást értek el.

A rekonstrukció mintegy 686 millió forintos költségét Kehop-forrásból finanszírozták.

A kancellár azt is elmondta: a technikum tanulólétszáma az elmúlt években folyamatosan nőtt. Jelenleg 553-an nappali, 116-an pedig felnőtt képzésben vesznek részt. Az iskola jó hírnevének köszönhetően az elmúlt években a kilencedik évfolyamra felvett tanulók létszáma megduplázódott, míg a lemorzsolódás a nappali tagozaton 3 százalék alá csökkent – tette hozzá. (MTI)