A trükkös zalaegerszegi értékesítő

2023. 07 07. 08:26

Becsapott sértettek, jelentős kár

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést indítványoz többek között.
Fotó: Zalatáj

A 38 éves komlói férfi 2014-től az egyik mobilszolgáltató vállalat alkalmazásában, mint értékesítési képviselő dolgozott a cég egyik zalaegerszegi üzletében.

A vádlott 2019 nyarán abból a célból, hogy anyagi helyzetén javítson, és rendszeresen többletbevételre tegyen szert, elhatározta, hogy a cég üzletkötőjeként eljárva, kihasználva az általa betöltött munkaköri pozícióból adódó lehetőségeket, a már meglévő ügyfelek folyószámláján az ügyfelek tudta nélkül új értékesítéseket rögzít a cég számítástechnikai rendszerében részletfizetés beállításával. A vádlott annak érdekében, hogy a leleplezést elkerülje, az új folyószámlákon az ügylethez kötődő levelezési címként a saját lakcímét, vagy saját e-mail címét állította be, valamint alkalmanként néhány részletet befizetett, azonban a teljes vételár kifizetése nem állt szándékában, a célja az volt, hogy a szerződések tárgyát képező műszaki cikkeket – telefonokat, okosórákat, játékkonzolokat és televízió készülékeket – saját részre megszerezze, majd azok értékesítése útján többletbevételre tegyen szert. A vádlott 2019 júliusa és 2021 novembere között összesen 28 alkalommal, összesen több mint 8 millió forint értékben rögzített értékesítéseket jogosulatlanul az egyes előfizetők – akik ismerősei és rokonai voltak – tudta nélkül.  2021. november 30.-án a vádlott félve attól, hogy a munkáltatója előtt kiderül a tevékenysége, a munkahelyéről rosszullétre hivatkozva hazament, majd többé nem ment be dolgozni.

A vádlott a jogosulatlanul rögzített szerződések tárgyát képező műszaki cikkeket különböző internetes felületeken hirdette eladásra. 2021 februárjában ennek kapcsán, az interneten került kapcsolatba egy vásárlóval, aki nem tudva arról, hogy a készülékek bűncselekmény elkövetéséből származnak, összesen 36 darab műszaki cikket, több mint 6 millió forintért vásárolt meg a vádlottól 2021 februárja és novembere között. Ezt követően a vádlott további két telefonkészüléket ajánlott a vásárlónak megvételre, melyeket a sértett vásárló a korábbiakhoz hasonlóan szintén kifizetett közel 900.000 forint értékben, azonban a vádlott ezeket a telefonokat nem küldte el neki, a célja csak a vételár megszerzése volt.

A vádlott a munkahelyéről történő távozását követően ugyancsak annak érdekében, hogy anyagi helyzetén javítson, és rendszeresen anyagi haszonra tegyen szert, 2021 novemberében elhatározta, hogy különböző internetes felületeken olyan népszerű műszaki cikkek, főként játékkonzolok eladására irányuló hirdetéseket ad fel, amelyek valójában nem álltak rendelkezésére. A vádlott már eleve azzal a szándékkal kínálta megvételre a termékeket, hogy azokat később nem küldi el a vevők részére, célja az eladási árként feltüntetett összeg megszerzése volt. A meghirdetett termékeket rendszerint kiváló, új, vagy újszerű állapotúnak tüntette fel, s olyan kedvező áron kínálta a kereskedelmi forgalomban, valamint a használtpiacon lévő árakhoz képest, hogy az internetes portálokon kereső személyek a vádlott hirdetésére jelentkeztek a vonzó vásárlási feltételek miatt. A vádlott ily módon 2021 novemberében nyolc sértettnek összesen több mint 1 millió forint értékben értékesített olyan játékkonzolokat, videokártyákat valamint processzorokat, amelyekkel a vádlott valójában nem is rendelkezett, célja csak a vételár jogosulatlan megszerzése volt. A sértettek a vételárat a vádlott kérésére előre elutalták a vádlott számlájára, majd a vádlott a termékek kézbesítésével hitegette a vevőket, végül pedig elérhetetlenné vált számukra.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett információs rendszer falhasználásával elkövetett csalás bűntette, és többrendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabása mellett az értékesítési képviselői munkakörben betöltendő foglalkozás gyakorlásától való eltiltását indítványozta vele szemben. (Forrás: Zala Vármegyei Főügyészség)