Győri Béla vasárnapi hajnalai felébresztették az országot

2023. 07 06. 09:08

Lefokozásnak szánták a posztot, ám a Vasárnapi újság az adó leghallgatottabb műsora lett.
Fotó: Cseke Csilla

Nyolcvanadik életévében meghalt Győri Béla. Az egykori rádiós újságíró nevére talán már csak az idősebbek emlékeznek – bennük viszont annál mélyebb nyomott hagyott. Győri Béla volt a Kossuth rádió 1987. november elsején induló Vasárnapi újság műsorának első felelős szerkesztője.

A posztot – a langyos magazinnak tervezett műsor vezetését – egyfajta lefokozásnak szánta a rádióvezetés a Krónika korábbi főszerkesztőjének.

Ám pechjükre nem így alakult. Dacára a hajnali hatórás kezdésnek, a Vasárnapi újság pillanatok alatt az adó leghallgatottabb műsorává lett. Eleinte főképp a határon túlra rekedt magyarság sorsával foglalkozó riportok alkották az adások gerincét, majd egyre több és több tabudöntögető belpolitikai téma került a műsorba. Némelyik „keménységén” ma már talán mosolyognánk, de akkor, amikor a vesztét érző pártállam még mindig – már csak azért is – erősnek akarta mutatni magát, nagyot szóltak ezek a hajnali riportok.

Hát hogyne, hiszen a kitelepítésekről, a padlássöprésekről, később Recskről, az ÁVH-ról, a kékcédulás választásokról addig még pisszenni sem lehetett idehaza az éterben.

Drámai visszaemlékezések, szívbemarkoló élettörténetek szakították szét a vasárnap reggelek korábbi csöndjét. Jámbor magazinműsor helyett a magyar közelmúlt tragédiáival, szemtanúinak nyers vallomásaival találta szembe magát a meghökkent hallgató.

Győri Béla vasárnap hajnalai felébresztették az országot.

Négy éven át vezette, szerkesztette a Vasárnapi újságot. Csak egy markáns Csurka István-rádiójegyzet örvén tudták eltávolítani tisztéből – de ettől csak még nagyobbra nőtt.

Pilhál György
Magyar Nemzet