Már harang is szól az összetartozás jegyében Tófejen

2023. 07 05. 11:18

Kászoni Attila fafaragó és Soós László leplezi le a harangot.

Éppen egy esztendeje avatták fel a tófeji Trianoni Emlékparkot, mely Soós László képviselő elképzelése nyomán valósult meg. Idén egy haranggal, s a hozzá tartozó faragott haranglábbal gazdagodott az összetartozást szimbolizáló emlékpark. Az ötletgazda, aki ezúttal is zászlóvivője volt a park gazdagításának, örömteli hangulatban mesélte el, hogy milyen út vezetett az első harangszóig.

Mint mondja, teljes mértékben közadakozásból sikerült megvalósítani az elképzelést, mely egyrészt háromszázezer forintnyi pártolójegy értékesítésével, míg további egymillió forint saját rendezvényeken gyűjtött adományokból adódott össze. Soós László kiemelte, a Tófeji Szépítő Egylet és az Örök Tinik által szervezett szilveszteri mulatságra nagyon sok értékes tombola felajánlás érkezett, de a többi rendezvényen is sokan pártolták, támogatták az elképzelést.

A körülbelül húsz kilogramm súlyú 28 cm magas harangot Székelyudvarhelyen öntötték. A harang palástjának egyik oldalát az ősi címer díszíti, míg a másik felét „Tófej Község Közössége” felirat ékesíti.

A harangot magasba emelő haranglábat, a község régi barátja Kászoni Attila két hét áldozatos munkájával, helyi segítőivel készítette el.

Az avató ünnepségen beszédet mondott Cseresnyés Péter (jobbról a második), aki részt vett a motoros találkozón is.

– Fábián András műhelyében, illetve Soós Lacinál készült a harangláb, még májusban – meséli a készítő, a fülnek kedves székely tájszólással, majd folytatja: – Szeretném kiemelni, milyen jóleső érzés, hogy ismét engem kértek fel a mű elkészítésére és mekkora örömmel utaztam összesen négyezer kilométert, hogy az avatáson is itt legyek. (Egyebek mellett a közösségi ház előtt magasodó székelykapukat is Kászoni Attila készítette – a szerk.). A székely fafaragó elárulta, Guiness rekordra készül, a világ legnagyobb székelykapuját fogja elkészíteni, mely éppen egy zalai településen foglalja majd el méltó helyét.

Az avató ünnepségen beszédet mondott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Tapaszti György, a Road Wanderers Motoros Club tagja és Tóth Zoltán, a Felvidékről érkezett Intruder csoport tagja. A Road Wanderers egyébként ugyanezen a hétvégén tartotta 26. motoros összejövetelét, melynek a község önkormányzata jóvoltából idén is a tófeji sportpálya szolgált helyszínül.

Mizik Józsefné, Erzsébet az Örök Tinik tagja, a park létrejöttének történetét, hátterét osztotta meg az egybegyűltekkel.

Ezt követően Bognár István plébános megszentelte a harangot és megáldotta a jelenlévő motorosokat, majd ünnepélyes keretek között koszorút helyeztek el az emlékmű lábánál.

A park ingyenes gondozását egyébként Huszár József ajánlotta fel, s végzi folyamatosan, míg a virágokat az önkormányzat biztosítja.

Gellén Szilárd