Jól kiszúrtak Moszkvával a brüsszeli szankciók

2023. 07 05. 14:20

Balról Ursula von der Leyen, az Európai Parlament elnöke (közismertebb nevén vakcinabanya) és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Kotyvaszthatják az újabb szankciót…

Az oroszországi szolgáltatóipari szektor üzleti aktivitását mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusban 56,8 pontra emelkedett a májusi 54,3 pontról az S&P Global gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett felmérése szerint.

Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi. A júniusi mutató azt jelzi, hogy a múlt hónapban gyorsult a növekedés májushoz képest.

Júniusban ötödik hónapban nőttek az új megrendelések és négy hónapon belül harmadszor bővültek az új exportrendelések. Az új megrendelések bővülésének hatására a vállalatok növelték a foglalkoztatottak számát, a foglalkoztatási ráta 2011 májusa óta a legnagyobb ütemben nőtt.

A múlt hónapban nőttek a vállalati költségek a beszállítói árak emelkedése és a bérek növekedése miatt. A cégek a megemelkedett költségeket részben a vásárlókra hárították, ezzel megugrottak az eladási árak.

A szolgáltatóipari és a hétfőn ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett júniusi kompozit BMI 55,8 pontra nőtt a májusi 54,4 pontról. (MTI)

 *  *  *

Nem orosz cégtől származik a felmérés. Nőttek a megrendelések, a foglalkozási ráta 2011 májusa óta a legnagyobb ütemben emelkedett, bővültek az új exportrendelések.

Szóval jól befűtött Oroszországnak a gazdasági zsenikből álló európai uniós agytröszt szankciós intézkedéseivel.

Ez a korrupt politikai galeri agyalhat az Oroszország elleni újabb szankciókon. Már alig várják Moszkvában…

Ekler Elemér