Zsarol az ÉVE  Kanizsán, vagy csak egyezkedni akar?

2023. 07 03. 08:32

„Egyszer majd én is kérek valamit…”

Bajza u. 2., a társulás székhelye. Még…
Fotó: Facebook

A június 26.-án tartott közgyűlést követően fogalmazta meg gondolatait közösségi oldalán Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. Tette ezt azután, hogy a többségben lévő ÉVE-frakció úgy döntött: kilép a térségi társulásból.

Tisztelt Kanizsaiak!

Mintha a Keresztapa Don Corleonéjának és a Tanú Bástya elvtársának szavai visszhangoztak volna a hétfői soros közgyűlésen, amikor dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNK! Egyesület! (ÉVE) frakcióvezetője megpróbálta megmagyarázni, miért is hagyja cserben a 27 kistérségi települést tömörítő társulást Nagykanizsa baloldala, miután az nem teljesítette az ÉVE-frakció egy agresszív „kérését”, mondjuk ki: zsarolását.

Évtizedes együttműködést, százmilliós nagyságrendű pályázati forrást, a térség közösségeivel való összetartást rúgta fel ezzel a Fodor Csaba és Horváth Jácint vezette baloldali ÉVE-frakció, mert valószínűleg valaki szemet vetett a társulás kanizsai székhelyére. Nagykanizsa így 18 év után kilép a társulásból, és ezzel az önkormányzati székhelyről végre ki lehet ebrudalni a 27 települést.

Immár szabad a vásár!

Mint ismeretes: Nagykanizsa és a társulási kistelepülések között pár hónapja mérgesedett el a viszony, miután a baloldali többség a társulási tanácsból való visszahívásomat követően elküldte saját képviselőjét, dr. Schauta Marcellt egy ultimátum-szerű „kéréssel”: adják át a társulás központjaként működő Bajza utca 2. szám alatti ingatlant, vagy nem szavazzák meg a társulás költségvetését.

A társulás nem engedett a zsarolásnak, a baloldali ÉVE-frakció ezért úgy döntött, készüljön előterjesztés a kilépés jogi és pénzügyi lehetőségeiről. Na ezt az előterjesztést fogadta el hétfőn a közgyűlés baloldali többsége, azzal a frakcióvezetői kommenttel kísérve: „Most először kértünk valamit, és teljes elutasítást kaptunk”.

Vagyis maradt a kilépés. Annak ellenére, hogy Nagykanizsa sokat profitált a társulásból, hiszen az elmúlt közel két évtized alatt több százmillió forint pályázati támogatás érkezett a városba. Ráadásul ezzel azt is üzeni Nagykanizsa a környező kistelepüléseknek, hogy ők nem partnerek.

Időközben megszületett egy ÉVE indok: idősellátó intézményt akarnak kialakítani a társulás székhelyén.

Várjuk.

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere

 

* * *

Dr. Fodor Csaba: – Most először kértünk valamit…!
Fotó: Balogh László FB-oldala

A megjelent írás kapcsán természetesen megkerestük dr. Fodor Csaba frakcióvezetőt, aki így foglalta össze véleményét:

– Nagykanizsa több társulásnak is tagja, s azt mondhatom, hogy kiváló kapcsolatokat tart fent az érintett településekkel.

Egy ilyen társulás például idősek gondozóházat tart fenn, s szerettük volna Bajza utcai ingatlan egy részét erre a célra megkapni térítésmentesen, a rezsiköltségeket teljesen fizetve. A társulás ettől elzárkózott, nemet mondott. Azzal gyakorlatilag kiüresedik a társulás, ha megszüntetjük a tagságunkat, mert a polgármester megjegyzésével ellentétben a 100 millió forintos támogatások Nagykanizsa pályázataihoz kapcsolódnak. Kilépésünkkel hiányozni fog 9 millió forint tagdíj. A társulás vagyonából 75 százalék a városé, vagyis ha nem adják át az ingatlant, úgy részarányosan használati díjat kell majd fizetniük. S ez azt is jelenti, hogy a kistelepüléseknek több tagdíjat kell majd befizetni. Szerintem nem gondolták ezt végig, de még van mód az egyezkedésre – zárta gondolatait a frakcióvezető.

Beszélgetésünk végén emlékeztettük dr. Fodor Csabát egy korábbi – dr. Károlyi Attila képviselőtársával együtt tett – ígéretére, miszerint a Zalatáj egy átfogó interjút készít a ÉVE-frakció munkájáról. A frakcióvezető megerősítette ígéretét, mint mondta, a nagykanizsai találkozóra augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor. Várjuk a találkozót!

Ekler Elemér