„Műtét” felforrósított kapával

2023. 06 30. 09:02

– avagy a gyűrűsi lólopás

Hogy mi lett a többi lóval? Homály fedi a történetet…
Fotó: Zalatáj

A Zalatáj számolt be annak idején arról, hogy az őshonos lovakból álló gyűrűsi ménesből több állat is eltűnt. Az akkori információk több ló ellopásáról szóltak. Ám a rendőrségi nyomozás során arra a megállapításra jutottak, hogy csak egyetlen lovat lovasított meg egy helybéli férfi.

Időközben elkészült a vádirat is. A Zala Vármegyei Főügyészség szerint „a 27 éves gyűrűsi lakosú férfi 2022 februárjában nyolc különböző sértett területéről is vágott ki és tulajdonított el akácfát, összesen több mint 8 köbmétert, közel 135.000 forint értékben. A vádlott a kivágott fát saját lakóhelyére vitte.

2022 júniusában pedig egy gyűrűsi lótenyésztő ingatlanjáról kisteherautóval a lakóhelyére szállított egy Hucul fajtájú, egymillió forint értékű lovat, azért, hogy azt eladja. Ennek érdekében, a ló eredetének elfedése céljából a ló hátsó lábán az azonosítását szolgáló számot egy felforrósított kapával, érzéstelenítés nélkül, szakszerűtlenül, férfi tenyérnyi részen kiégette, a lónak ezzel indokolatlan, és nagymértékű fájdalmat okozva. A vádlott a ló szakszerű ellátásáról az égetést követően sem gondoskodott, ezért magatartása alkalmas volt arra, hogy a ló maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, és az állatnak különös szenvedést is okozott. A vádlott ezt követően ismerősétől kért segítséget a ló értékesítéséhez, aki nem tudva a ló eredetéről, segített a vádlottnak az állatot egy másik lóra elcserélni. A nyomozó hatóság a lovat végül több cserét és eladást követően foglalta le, és adta ki eredeti tulajdonosának.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség többrendbeli lopás bűntette és állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.”