Nagykanizsán a helyzet változatlan

2023. 06 28. 09:28

Kilépés, lemondás, beszámoltatás…

Szirtes Balázs nem bírta tovább, bedobta a törölközőt.
Fotó: Jancsi László

A június 26-án, hétfőn tartott közgyűlés történései bőven adnak beszédtémát Nagykanizsán. 18 év tagság után a képviselő-testület úgy döntött, hogy kilép a város a kistérségi társulásból. (A témával korábban többször is foglalkoztunk, hamarosan részletesen visszatérünk rá – a szerk.)

„Érdekes” előterjesztése volt dr. Schauta Marcell (Éljen VárosuNK! Egyesület – ÉVE) képviselőnek, aki arra szólította fel Balogh László polgármestert, hogy havonta számoljon be Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel folytatott tárgyalásairól.

Balogh László ezt visszautasította, mondván a testület már így is drasztikusan csökkentette jogkörét.

A testület zárt ülésen tárgyalta, hogy a pénzügyi problémákkal terhelt Kanizsa Rehab Kft. ügyvezetője, Szirtes Balázs lemondott. Az irányítással egyelőre Balogh Csabát, cég minőségügyi, belső ellenőrét bízták meg.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a közgyűlés után Balogh László polgármestert, aki így vélekedett a történésekről:

– A folyamat végállomásához érkeztünk a Kanizsa Rehab Kft.-nél. Korábban is felmerült, hogy a cég körül komoly problémák vannak, ezeket azonban letagadta mind az ügyvezető, mind pedig az őt pályáztatás nélkül kinevező ÉVE-frakció. Pedig Szirtes Balázs 35 millió forintos tartalékkal vette át a társaságot az előző, az ÉVE-frakció által méltatlanul elbocsájtott vezetéstől. Ennek ellenére 2020-ban már 57 millió forint hiányt produkált a vállalkozás. Ezt kezelendő 30 millió forint önkormányzati támogatást kért és kapott az ügyvezető, 10 millió forint értékben pedig raktáron lévő, eladatlan maszkokat vásárolt a cégtől a város. Mindezek után az ÉVE-frakció parázs viták kereszttüzében 40 millió forint folyószámlahitel-felvételt szavazott meg a cégnek, miközben Szirtes Balázs a jogszabályok felületes ismerete miatt emberek munkahelyét tette kockára. Az ÉVE-frakció ennek ellenére akkor „megjutalmazta” kinevezettjét, és visszamenőlegesen 500 ezer forintról 800 ezer forintra emelte a fizetését.

Az elmúlt időszakban azonban gyanítható volt, hogy a kommunikáció ellenére komoly baj van, és az ügyvezető kiesett az ÉVE-frakció kegyéből:

– Egyedül ő nem kapott a városi cégek vezetői közül visszamenőleges 15%-os fizetésemelést és 4 havi jutalmat az ÉVE-frakciótól, amely évente összesen 40 millió forinttal terheli meg a várost.

– Az utolsó pillanatban küldték meg az üzleti tervüket, amelyet kilencszer dobott vissza a felügyelőbizottság.

– Az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétett e-beszámolók között a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. beszámolójának kiegészítő mellékletében szereplő adatok nem egyeznek a közgyűlés által elfogadott adatokkal.

Vagyis: elbocsátások, nem megfelelően átgondolt üzletpolitikai lépések, törvényességi aggályokat felvető hitelfelvétel. Mindezek miatt soron kívüli tájékoztatást kértem az új ügyvezetőtől. Remélem, megfelelő válaszokat tud adni az elmúlt időszak ÉVE-frakció által folyamatosan eltussolt súlyos hiányosságaira! – mondta a polgármester.

Mi is kíváncsiak vagyunk a ÉVE-frakció véleményére. Annál is inkább, hiszen élvezzük dr. Fodor Csaba frakcióvezető és dr. Károlyi Attila képviselő korábbi meghívását, ám eddig még nem kaptunk időpontot.

Ekler Elemér