Vezetéstől eltiltott, bedrogozott ámokfutó Zalaegerszegen

2023. 06 27. 11:06

Forgalommal szemben száguld az ámokfutó Zalaegerszegen, a Mártírok útján.

Kábítószer hatása alatt száguldott végig személygépkocsijával Zalaegerszeg belvárosán 2021 júliusának egyik délutánján az a szombathelyi férfi, aki a rendőri intézkedés elől menekülve, személygépkocsijában utasokat szállítva, több alkalommal is durván megszegte a közlekedési szabályokat.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség vádirata szerint a 33 éves büntetett előéletű férfi, akit korábban bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt már eltiltottak a vezetéstől, 2021. július 20-án a kora délutáni órákban az általa fogyasztott kábítószer hatása alatt vezette személygépkocsiját Zalaegerszegen, mellyel négy személyt – köztük egy kiskorút – is szállított utasként.

Közlekedése során a férfi több alkalommal is szabálytalanul váltott sávot, melyet a mögötte közlekedő rendőrjárőr észlelt, ezért intézkedni akart vele szemben. A férfi a rendőrségi gépkocsi megállásra utasító megkülönböztető fény-és hangjelzésének sem tett eleget, hanem a városon keresztül menekülni kezdett.

Ennek során a megengedett sebességet túllépve, a piros lámpa jelzése ellenére több alkalommal sem állt meg, az elsőbbségadási szabályokat nem tartotta be, a forgalommal szemben is közlekedett, és több alkalommal úgy lépte át a záróvonalat, és tért át a bal oldali forgalmi sávba, hogy a közlekedés egyéb résztvevői a férfi gépkocsiját észlelve csak hirtelen megállással, lassítással vagy lehúzódással tudták elkerülni az ütközést.

A vádlott a közlekedési szabályokat többszörösen és durván megsértő magatartásával öt személygépkocsi vezetőjének és utasainak testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ámokfutó férfi 25 percen át haladt a belváros utcáin az őt üldöző rendőrautó előtt, végül Zalaegerszeget Keszthely irányába elhagyva a 76-os számú úton, majd Zalaköszvényes külterületén haladt közel 130 km/h sebességgel, amikor a Keszthelyi Rendőrkapitányság egységeinek összehangolt akciójával sikerült őt megállítani.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette, bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége, kábítószer birtoklásának vétsége, és közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben börtönbüntetés kiszabása mellett közúti járművezetéstől eltiltást is indítványozott.

A cselekményről készült videófelvétel az alábbi linkről érhető el.

https://fb.watch/lqeAVvHGyn/

 Zala Vármegyei Főügyészség