Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn

2023. 06 27. 11:32

Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én.
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban állt termelésbe az első kút; Nyékpuszta mezőn a napokban ért véget a második fúrása, és már nekiláttak a harmadiknak is. A belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel kedden.

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból – ismertette a minisztérium.

Épülő földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én.
Fotó: MTI Fotó/Lehoczky Péter

A második kút fúrását a 4500 méteres kúttalpmélység elérése után a múlt héten fejezték be. Jelenleg a kútkiképzés és a júliusra várható termelési teszt előkészítése ad feladatot a szakembereknek. A termelésbe állítás tervezett ideje 2023 ősze. A legújabb fejleményként megindult a harmadik kút fúrása is. A megcélzott 4200 méteres mélységet mintegy két hónap alatt érhetik majd el – tették hozzá.

A tárca megjegyezte, hogy a kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból tervezi fedezni a hazai energiaigényeket. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra. A kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához – írták.