Újabb egyetemmel működik együtt a lenti Balance Medical Center

2023. 06 16. 08:19

A sajtótájékoztatón (b-j) dr. Császár Gabriella, Papp Judit és dr. Szolnoki Nikolett.

Szakmai együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara és a lenti Balance Medical Center. Erről június 15-én sajtótájékoztatón számolt be dr. Császár Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ igazgatója, Papp Judit, a Balance Medical Center vezető fizioterápiás szakértője és dr. Szolnoki Nikolett orvos-igazgató.

Dr. Szolnoki Nikolett elmondta, hogy a Balance Medical Center 2022 ősze óta fogad hiperbár oxigénterápiás és komplex mozgásszervi ellátást nyújtó rehabilitációs központjába gyógyulni vágyókat.

– A napi magas színvonalú betegellátás mellett állandó célunk az egyéb egészségügyi tevékenységekhez, kutatáshoz és felsőfokú oktatáshoz való csatlakozás. Jelenleg tovább bővül az egyetemi központokkal való együttműködéseink száma. A Graz-i Orvostudományi Egyetem mellett, most egy hazai intézménnyel, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karával lépünk együttműködésbe: a Balance Medical Center gyógytornász kiképző gyakorlati hellyé válik. A Lenti Gyógyfürdő és a PTE Egészségtudományi Kara 2017 óta ápol kapcsolatot. Mai nap új szakmai együttműködési megállapodás került aláírásra az egyetem Zalaegerszegi Képzési Központja és a Balance Medical Center között.

Az együttműködési megállapodás a gyógytornász hallgatók és a Rekreáció és Életmód Szak hallgatóinak szakmai oktatására és gyakorati helyszíni képzésére terjed ki. A hallgatók a negyedik szemesztertől az elektro- balneo- hidroterápia tantárgy mozgásszervi betegvizsgálatát, gyógymasszázst, valamint klinikai specifikus gyógytorna ismeret gyakorlati tanulmányait folytatják a Centrumban.

A hiperbár kamra Lentiben.
Fotó: Zalatáj

– A képzés keretében, a klasszikus gyógytornász ismeretek mellett. olyan új módszerek is bemutatásra kerülnek, mint a hiperbár oxigénterápia, melyet a Balance Medical Center egyedülálló módon integrál mozgásszervi rehabilitációs klinikai munkájába – magyarázta dr. Császár Gabriella. – Oktatásra kerülnek továbbá olyan speciális terápiás módszerek is, mint a krio-kamra, az antigravitációs futópad alkalmazása vagy a lökéshullám terápia. A korszerű környezetben történő gyakorlati képzés mellett a hallgatóknak alkalmuk van kutatáshoz, tudományos diákköri munkához is csatlakozni. A hallgatók számára ősszel közös szakmai programot szervezünk: a Balance Medical Centerben kerül megrendezésre a PTE ETK, a Zalai Vármegyei Szent Rafael Kórház és a Magyar Gyógytornász Szövetség közös rendezvénye, egy színvonalas előadásokat és workshopokat felvonultató, a Fizioterápiás Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferencia. A hallgatókat folyamatosan fogadjuk a Balance Medical Centrumban, ahol a koordinációjuk is zajlik: gyakorlati képzésük az elméleti modulokhoz igazodik.

A Lentiben lévő Balance Medical Center Hiperbár Oxigénterápiás Részleg tudományos tevékenységének körébe tartozó további hír, miszerint a következő hetekben megjelenik az Orvosi Hetilapban az a szakmai publikáció, melyben az hiperbár oxigénterápiával elért eddigi eredményekről számolnak be.

Dr. Szolnoki Nikolett egy másik aktualitásra is felhívta a figyelmet: a hiperbár oxigénterápia aktualitását a nyáron áldozatait szedő kullancs által terjesztett Lyme kór szaporodó száma adja. A hiperbár oxigénterápia ebben a betegségben hármas támadásponttal segíti a gyógyulást: a kórokozó borrelia burgdorferi anaerob baktérium elpusztításában, a kezelés alapját szolgáló hosszan tartó antibiotikum kúra hatás maximalizálásában és a krónikus szöveti gyulladás visszaszorításában.