Visszatért Pakodra a világjáró vadász és író

2023. 06 02. 10:48

Az egykori majorban 2023 májusában. Balról Vízvári Ottó alpolgármester, Badacsonyi Lajos vadász, Hidvégi Béla és felesége, Halek László, Mikulás Zoltán és Jancsó András vadász.

Egy televíziós műsor riportjában hangzott el a jelentős vadászati díjat kapott személy neve, akivel kapcsolatban a Pakod – Nándor major említésre került. Ekkor lett figyelmes Mikolás Zoltán a műsorban említett Hidvégi névre és született meg az elhatározás: meg kellene hívni élménybeszámolóra Hidvégi Bélát, akiből híres vadász, író és üzletember lett. A családjukat Nagyszénásról kitelepítették, az édesapja a Pakod – Nándor majorban helyezkedett el, aki egyébként jó hírű sertéstenyésztő volt. Ifjúkori évei ide kötik. Hajnalban kelt minden reggel, hogy eljusson az iskolába. Régen az út a temetőn át vezetett a majorba, s nem jó érzéssel gondol rá vissza. Elmondása szerint sokkal több időt töltött a sporttal, mint a tanulással, rendkívül tehetséges volt távolugrásban.

Halek László polgármesterként és vadászként fogadta és kalauzolta a vendéget.

A látogatás első állomása a Nándor-major. Hidvégi Béla hazaérkezett. A régi Állami Gazdaság területén a korhűen felújított magtárba vezet az útunk. Elismerően nyilatkozik az épületről a régmúltat idézve. A megérkezése utáni pillanatokban megtaláltuk a közös kapcsolódási pontot, a nagyapámat, valamint a nagynénémet, akivel együtt járt gimnáziumba.

Hidvégi Béla és neje Mikulás Zoltánné és Halek László társaságában.

Életútjából, valamint 10 könyvéből felkészülni egy hét alatt lehetetlen feladatnak bizonyult, azzal vigasztaltam magamat, hogy nem nekem kell előadást tartanom, vendégünk pedig nagyon gyakorlott e műfajban.  Hidvégi Béla itt fejezte be az általános iskolát, majd Zalaegerszegen, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett.

Párjával, Zsuzsával karöltve mesélnek könnyed stílusban. Közben nézzük a kisfilmjét vadászatokról, díjakról, trófeákról, alapítványokról. Aztán visszatérnek a majori évekre.

Hidvégi Béla 87 éves, neki ítélték oda 2016-ban a Pantheon Díjat –, ami a világ legrangosabb, legtekintélyesebb vadászati elismerése. A Pantheon Díjat az SCI és az OVIS Club (hegyi vadászok klubja), a világ két legnagyobb vadászati szervezetének szakemberei közösen, objektív alapon, kifejezetten az elért eredmények, bizonyítható adatok alapján ítélik oda. Eddig csak kilenc amerikai sportember érdemelte ki ezt a különleges díjat, 2016-ban kapta először európai vadász.

Az előadás résztvevőinek egy csoportja.
Fotók: Pakod

Tíz könyvet írt eddig, amelyek közül három a hegyi vadászatokról szól. Néhány kötete angol és német nyelven is megjelent. A „Hegyen innen, hegyen túl” c. (Beyond the Mountains) könyvéről mondta Dennis Campbell, az OVIS Club néhai elnöke, hogy ez a könyv élete nagy élménye és a világ legjobb 10 vadászkönyve közt tartja számon. Hat DVD-je is megjelent.

Egész életében sportolt, a mai napig minden nap sétál, tornázik. Megalapítója a Keszthelyi Vadászati Múzeumnak. Könnyelmű ígéretet tesz: ő szeretne bennünket kalauzolni a múzeumban, ahol páratlan gyűjteményét lehet megtekinteni. Vajon hova illeszti be az utazások, vadászatok, előadások sorába ezt az ígéretét? Tekintetéből látszik, hogy komolyan gondolja.

Átutazóban járt már Pakodon két alkalommal. Eddigi élete során nem történt meg vele, hogy találkozzon olyan emberekkel, akiknek személyes kapcsolata volt a családjával. Ha nem is szülötte a falunak, de életének egy részét itt töltötte, ahonnan elindult világot látni.

Talán megmarad az utókornak, hogy 2023. május 21.-én Hidvégi Béla – sikeres üzletember, a vadvédelem szóvivője, világhírű vadász, patrióta és múzeumalapító – volt Pakod vendége. Köszönetemet szeretném kifejezni azoknak, akik segítettek megvalósítani az elképzelést és megtisztelték jelenlétükkel ezt a napot.

A Pantheon Díjjal.
Fotó: Álomutazó

Hidvégi Béla „A magam módján” című könyvének borítója.
Fotó: FeHoVa