„Az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar EU-elnökség visszavonása”

2023. 06 02. 09:19

A lengyel miniszterelnök egyértelműen fogalmazott

Ilyen hatalmas érdeklődés kísérte az Európai Parlamentben a „magyar elnökséggel” foglalkozó gyengécske bohózatot.
Fotó: Varga Judit FB-oldala

Az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretében nyilatkozott a sajtónak.

A 2024. második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki reményét fejezte ki, hogy „csak amolyan óbégatásról van szó„ az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott – ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az Európai Unió működésének „ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út” – jelentette ki Morawiecki.

Mateusz Morawiecki: – Csak amolyan óbégatásról van szó ez EP részéről
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha „erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz”.

A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása “még nem dönt el semmit”. Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy „levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját” – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.