„És megkapjátok a Szentlélek ajándékát”

2023. 05 26. 10:42

Az egyház születésnapja

Tiziano: A Szentlélek eljövetele.

Miután Jézus a feltámadását követő negyvenedik napon felment a mennybe, az apostolok a Mester egykori követőiként magukra maradtak az ellenséges környezetben. Azon a bizonyos ötvenedik napon bezárkózva voltak egyikük házában, testben és lélekben egyaránt megnyomorodva élték rosszsorsukat.

„És mikor a pünkösd napja eljött, mind egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és betelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nekik szólniok.”

Így szól az Apostolok Cselekedeteinek bibliai krónikája arról a bizonyos napról, amikor a Szentlélek alászállt az apostolokra és felruházta őket lelkierővel, s azzal a képességgel, hogy a világ legkülönbözőbb nyelvein szóljanak a városban aznap összegyűlt zarándokok sokaságához.

S amikor a szélrózsa minden irányából érkezett nációk elképedve hallották saját nyelvükön szólni az apostolokat, Péter így szólt hozzájuk: „Amit láttok, az a próféciák beteljesedése. Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!”

E szavak szíven találták a Péter környezetében állókat. „Mit tegyünk hát, emberek, testvérek? – kérdezték. „Térjetek meg!- felelte Péter. „Keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára! És megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert az ígéret nektek és fiaitoknak szól, meg azoknak, akiket, bár távol vannak, meghívott a mi Urunk, Istenünk. Meneküljetek ki ebből a romlott nemzedékből!”- szólította fel a körülállókat.

A zarándokok seregéből ezrével fogadták meg Péter szavát: megkeresztelkedtek, aznap mintegy háromezer lélek tért meg.

Azon a pünkösdi napon létrejöttek az első gyülekezetek, megszületett a krisztusi keresztény egyház.

f.l.