Huhogók

2023. 05 23. 08:55

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzromlásért a Fidesz a felelős, írja Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. „Ők azok, akik képtelenek hazahozni az uniós pénzeket – magyarázza. – Ők szervezik a gazdaságpolitikát, amely szerint minden rendben van. Szerintem nincs minden rendben.”

Szerintem sincs. Hogyan lehet az, hogy egy olyan ­uniós képviselő vádaskodhat, akinek a körei 4,5 milliárd forintnyi EU-támogatási csalásba keveredtek? Akik „haza tudtak hozni” uniós pénzeket.

Kálmán Olga árnyékkormány-szóvivő sincs kibékülve a kormányzattal. „A GKI Gazdaságkutató legfrissebb kutatása szerint a magyarok egyre kilátástalanabbnak látják, hogy véget érhet az orbáni infláció. […] Már csak az árnyékkormány 13 pontos antiinflációs csomagja állíthatja meg az orbáni inflációt.” Megaplakátok is hirdetik országszerte: „Orbán Viktor az árakat emeli – Dobrev Klára a béredet fogja emelni”. (Az öblös demagógia még Bauer Tamás DK-exalelnöknél is kiverte a biztosítékot: „Ez a plakát mindenkinek béremelést ígér, ami hazugság, mert azt az állam csak a közszférában tudja végrehajtani.”)

A hivatkozott GKI – Vértes András cége – évente megjósolja a Fidesz-kormányzat végét: „Megkezdődik a jövő felélése”, „A kormány ­miatt jön a recesszió”, „Stagnálni fog a gazdaság – nem lesz itt nagy javulás”, „Így nem fog felpörögni a gazdaság”, „Mélyponton van idén a növekedés”, „Kifulladóban van a magyar gazdaság növekedése” stb. Vértes a 2008-as államcsődközeli helyzet drámai óráiban a gyurcsányi gazdaságpolitikát ünnepelte – rajta röhögött a kontinens.

Más. A ráckevei vasárnapi időközi választást Simsik Zsuzsanna (Fidesz) nyerte 66,89 százalékkal. Illés Julianna (DK) 10,49 százalékkal harmadik lett. Érti ezt valaki?

Pilhál György
Magyar Nemzet