Furgonba zsúfolva szállították a migránsokat

2023. 05 19. 11:21

Vádat emelt az ügyészség.
Fotó: Zalatáj

A Nagykanizsai Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy horvát és két román állampolgár férfivel szemben, akik tavaly nyáron egy átalakított furgonnal akartak külföldi állampolgárokat átcsempészni Magyarországon keresztül.

A vádirat szerint az egyik vádlott 2022 júniusában, Romániában egy nő ismerősétől kölcsönkért tehergépkocsin – azzal a szándékkal, hogy abban bűntársaival közösen, pénzért csempésznek át külföldi állampolgárokat a magyar határon – olyan átalakítást végzett, hogy tartóvasakból és OSB lapokból egy rejtekhelyet alakított ki a raktérben.

A bűnbanda tervszerű előkészítése nyomán 2022. június 28. napjáról 2022. június 29. napjára virradó éjszaka folyamán, a romániai Temesváron, az átalakított tehergépkocsi rakterében kialakított rejtekhelyre pontosan meg nem állapítható létszámú, ismeretlen állampolgárságú migráns személyt szállítottak be, akik az államhatár átlépésére, valamint az Európai Unió területén való tartózkodásra jogosító okmányokkal nem rendelkeztek.

A furgont a III. rendű vádlott vezette, őt kísérte két társa személygépkocsival, az útvonal biztosítása céljából, akik a furgon előtt haladtak egészen az úticélig, Triesztig a román-magyar, majd a magyar-szlovén államhatár átlépésével. A II. rendű vádlott közreműködéséért 350 euró-ban részesült az I. rendű vádlottól.

Ezt követően 2022. július 1. napját megelőzően I. rendű vádlott 500 euró megbízási díj ígérete ellenében – II. rendű vádlott közvetítésével – ismét megbízást adott a sofőrként beszervezett III. rendű vádlott részére 11 fő migráns személy Olaszországba történő illegális szállítására. Ennek során a csempészett, pakisztáni és bangladesi állampolgárságú személyeket 2022. július 1. napján az esti órákban a romániai Temesváron fekvő helyzetben, összezsúfolva bújtatták el a furgon rakterében kialakított rejtekhelyre, mely kialakítása és mérete okán a szellőzést ugyan lehetővé tette, azonban a biztonságos szállítás lehetőségét a jármű mozgása során kizárta.

A hatóságok 2022. július 2. napján hajnali 5 óra körül az M70-es autóút Csörnyeföldi pihenőhelyén feltartóztatták a migránsokat szállító tehergépkocsit és elfogták a vádlottakat.

Az ügyészség a letartóztatott, illetve bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről való kiutasításukat indítványozta. (Forrás: Zala Vármegyei Főügyészség)