Megállták a helyüket a lenti táncosok Németországban

2023. 05 17. 08:32

A képen szereplő táncosok balról jobbra: Deák Fanni, Sabján Botond, Kósa Titanilla (CEIDA tánccsoport táncosa), Cseresnyés Jázmin, Pusztai Eszter.

A Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport 4 táncosa (Cseresnyés Jázmin, Pusztai Eszter, Sabján Botond, Deák Fanni) 2023. május 13-án a németországi Bad Abbach városában nemzetközi ír táncversenyen, a Bavarian Spring Feis-en vett részt. Számukra ez az igazi megmérettetés, ahol a saját táncstílusukban tudnak bizonyítani más országok táncosaival szemben. A verseny a táncok jellegéből adódóan sok és rövid versenyszámból áll, melyeken a táncosok egyedül indulnak, tánctechnikai tudásuktól függően különböző nehézségi szinteken. Egy-egy versenyző több kategóriában és táncfajtában is nevezhet, így egy táncos akár 10-15 különböző koreográfiával is indulhat ugyanazon a versenyen.

Magyarországot a lenti Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport és a budapesti Közép-európai Ír Tánc Akadémia (CEIDA) egy táncosa képviselte. A lenti tánccsoport táncosai szólóban indultak ezen a versenyen életkor és szint szerint különböző táncokkal, hard shoes-ban (kopogós cipőben) és soft shoes-ban (balettcipő) egyaránt táncoltak.

A két fiatalabb táncosnak ez volt élete első élő nemzetközi ír táncversenye. A táncosok 4 nehézségi szinten tették próbára tudásukat kezdő kategóriában (beginner), a középhaladó kategóriában (primary), illetve 1 táncos a haladó (intermediate) és a legmagasabb szintű, open kategóriában. A Fun reel nevű kategóriában szinttől és életkortól függetlenül indulhatnak a táncosok. Továbbá először indultak a táncosok a Premiership kategóriában, ahol 2 táncot kellett bemutatni és annak az összeredmény alapján kaptak helyezést az indulók. Beginner kategóriában 2., primary és intermediate kategóriában 1-1 helyezést ért el 3 táncosuk. Összesen 9 féle táncban indultak, akiket Deák Fanni készített fel. A táncosok büszkék lehetnek magukra, hiszen kitűnő eredményekkel térhettek haza. Az összesített eredmények a következők: öt 1., hat 2., kettő 3., egy-egy 4. 5., 6., 7., 9., 11. helyezés. Az első helyet elért táncosok abban a táncban legközelebb már csak egy szinttel feljebb indulhatnak.

A részletes eredmények a következők:

Pusztai Eszter: Beginner reel: 3., Beginner light jig: 2., Beginner single 1.,  Beginner premiership: 2., Fun reel: 5. helyezés.

Cseresnyés Jázmin: Beginner reel: 6., Beginner premiership: 9., Fun reel: 9. helyezés.

Sabján Botond: Beginner traditional set dance: 1., Primary reel: 2., Primary premiership: 1., Fun reel: 7. helyezés.

Deák Fanni: Intermediate slip jig: 1., Intermediate treble jig: 2., Intermediate premiership: 1., Open reel: 4., Open hornpipe: 2., Open traditional set dance: 2., Fun reel: 3.helyezés.