2024 június 9.: Önkormányzati és EP-választás Magyarországon

2023. 05 17. 14:33

Alig valamivel több, mint egy év van vissza az önkormányzati és az EP-választásig.

Az EU 27 tagállama megállapodott, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartják – közölte az EU svéd soros elnöksége szerdán.

A választásra ötévente kerül sor. A választásokat követően az Európai Parlament szavaz az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról.

A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt európai szintű politikai párthoz kapcsolódik.

A parlamentnek jelenleg 705 képviselője van. A legkevesebb képviselője, hat, Máltának van. A legtöbb, 96, pedig Németországnak.

A legutóbbi választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően 705-re csökkent. A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg.

Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai szerint bonyolítják le.

A dátum alapján az is kiderült, hogy a 2024-es önkormányzati választásokra június 9-én, vasárnap kerül sor Magyarországon.