Az Energy Tour-projekt zárókonferenciája

2023. 05 16. 11:57

Balról Drazen Srpak, Balogh Ferenc, Pámer Zoltán, Kovács Ferenc, Horváth László.

Három település Lenti, Lovászi és Gosztola önkormányzata is részt vett az Energy Tour-projekt partnereiként a most záruló különböző turisztikai fejlesztéseket tartalmazó programban. A projekt részeként kialakítottak egy tematikus túraútvonalat, melyen az említett települések és a horvát partner, Muraszerdahely érintésével megismerhetik a térség kőolajipari múltját, az alternatív energiák felhasználási lehetőségeit.

– Ez viszonylag hosszú projekt, ami még 2020-ban kezdődött, ez idő alatt megpróbáltuk az energiákhoz kapcsolódó egykori létesítményeket felújítani, látogathatóvá tenni a térségben – mondta Pámer Zoltán fejlesztési szakértő. – Ezek egyik eleme a Lovásziban található légoltalmi pince, melynek megújították a szellőzőrendszerét és gépészetét, illetve egy interaktív kiállítást is berendeztek. Gosztolában felállítottak egy felújított olajfúrókutat és pihenőhelyet alakítottak ki. Lentiben, a lentiszombathelyi városrészben a régi iskola épületében és annak környezetében található bemutatóközpontban a megújuló energiaforrások modern felhasználásával ismerkedhet meg az érdeklődő, illetve kerékpáros pihenő létesült. Muraszerdahelyen az egykori olajbányászatnak emléket állító tematikus park, játszótér és interaktív kiállítás létesült.

A zárókonferencián a vezető partner, Lovászi polgármestere, Kovács Ferenc köszöntötte a megjelenteket, a program eredményeit Horváth László, Lenti, Drazen Srpak, Muraszerdahely polgármestere és Gosztola részéről Balogh Bernadett mutatta be.

– Immár hetven éves a légvédelmi pincénk, amely eddig is látogatható volt, de most egy kétszázötven méteres szakasz teljesen megújult az egy kilométeres rendszerből – részletezte Kovács Ferenc. – Különböző látványelemek beépítése történt meg, bejárat, fogadóhelyiség lett kialakítva, a látogató megismerheti a kőolaj keletkezését, a hidegháborús történelmi múlt elemeit és még egy légvédelmi riadó is szimulálható a pincében.

dj