Most nem tetszik az „amerikai módszer”

2023. 05 15. 11:08

Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje a feleségével, Emine Erdogannal.
Fotó: MTI/EPA/Necati Savas

Úgy tűnik, hogy a szavazatszámlálással most Törökországban is gond van, mint a legutóbbi elnökválasztáson az Egyesült Államokban.

Ott egyes államokban addig számlálták a szavazatokat, amíg nem Joe Bident, a Demokrata Párt jelöltjét hozták ki győztesnek Donald Trumppal szemben. Legalább is ezt állítják sokan.

Törökországban a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan ellenfelei vádolják most azzal a kormányoldalt, hogy számos szavazóhelyiségbe – ahol véleményük szerint az ellenzéki voksok lehetnek többségben – megvétózzák, s folyamatosan újraszámoltatják az eredményt.

No lám! Tanulékony nép a török. Gondolják, hogy amit szabad a demokrácia hazájában, az talán Törökországban sem számít bűnnek.

Addig számolnak újra, amíg nem Joe Biden, elnézést, Erdogan lesz ismét az elnök.

Soha nem mossa le magáról ezt a gyanút Erdogan. Joe Biden esetében ma már nem sokan beszélnek erről. Nem is tanácsos. Inkább a jövő évi elnökválasztásra koncentrálnak már. Elő is rántottak a múltból, majd három évtized távlatából egy zaklatási ügyet Trumppal kapcsolatban. Amerikában ez természetes dolog. Még akkor is, ha nem igaz…

Ekler Elemér

* * *

Recep Tayyip Erdogan török elnököt hallgatják támogatói pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) ankarai székháza előtt a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján.
Fotó: Necati Savas

A török elnök szerint egyértelműen vezet, az ellenzék szerint a kormányoldal akadályozza a feldolgozást

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő hajnalban Ankarában azt mondta, hogy egyértelműen vezet a vasárnap tartott államfő- és parlamenti választás részeredményei alapján. Az ellenzék szerint a kormányoldal számos szavazóhelyiségben folyamatosan újraszámláltatja a szavazatokat, így akadályozva a feldolgozást.

Erdogan a kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza erkélyéről az épület előtt összegyűlt követőihez szólva kijelentette: „azzal együtt, hogy a végeredmény még nem biztos, egyértelműen vezetünk”. Jelezte, hogy a belföldi és a külföldi szavazatok összeszámlálása még egy kis időt igénybe vesz.

A török elnök beszédében úgy vélekedett, hogy az ellenzék megpróbálja átverni az embereket, mondván, hogy ők állnak az élen. Hozzátette: 2,6 millió vokssal többet kapott, mint Kemal Kilicdaroglu legfőbb ellenzéki elnökjelölt, és szerinte a végeredménnyel ez a különbség sokkal inkább nőni fog.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy megszerzi a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot, és az elnökválasztás az első fordulóval le is zárul.

Hangsúlyozta, hogy a Nép Szövetsége elnevezésű kormányoldali pártszövetség láthatóan magának tudhatja a többséget a parlamentben.

Kilicdaroglu hajnali sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Erdogan nem tudta elérni a várt eredményt. A társadalomban a változtatás igénye meghaladja az 50 százalékot – húzta alá.

Hangoztatta, hogy ha lesz második forduló, biztosan győzni fog, és demokráciát hoz az országba.

Kemal Kilicdaroglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, egy hatpárti ellenzéki pártszövetség elnökjelöltje a párt ankarai székházában tartott sajtóértekezleten a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján.
Fotó: Manuel de Almeida

Kilicdaroglu egy másik hajnali sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormányoldali összefogás pártjai számos olyan szavazóhelyiségben, ahol az ellenzéki voksok lehetnek többségben, megvétózzák, és folyamatosan újraszámoltatják az eredményt. Ankarában 300, Isztambulban 783 helyszínen ez a helyzet, és van, ahol már 11-szer számoltatták újra a szavazatokat – mondta, arra szólítva fel a kormányoldalt, hogy ne akadályozza a népakarat érvényesülését.

Az Anadolu török állami hírügynökség által közölt adatok szerint 99,31 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan 49,41 százalékkal áll az élen az elnökválasztáson. Kilicdaroglu 44,96 százalékkal a második. A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik.

Ha az elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, két hét múlva második fordulót kell tartani a legjobban szereplő két jelölt részvételével.

A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 49,34 százalékot tudhat magáénak, ami 266 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban.

A legnagyobb, Kilicdaroglu és pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége pillanatnyilag 35,15 százalékkal 169 mandátumot szerezne a parlamentben.

A második legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Munka és Szabadság Szövetsége, amely nagyrészt a kurdbarát képviselőjelölteket tömöríti, jelenleg a voksok 10,52 százalékával és 62 mandátummal számolhat.

A parlamenti választás egyfordulós volt. (Forrás: MTI)