Zalaegerszegi rajt – keszthelyi sprint

2023. 05 12. 08:14

Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 2. szakaszt

A zalaegerszegi rajt pillanata.
Fotó: MTI/Katona Tibor

Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát csütörtökön, és sikerével összetettben is az élre állt.

Zalaegerszegről vágott neki a 131 fős mezőny a 923 méter szintemelkedést tartalmazó, 175 kilométeres távnak. A zalai vármegyeszékhelyről borús időben rajtoltak el, az első órában nem kifejezetten gyors, 39 km/órás átlagsebességet tekerve. A nap négyfős szökésébe a hazai versenyzők közül Hrenkó Norbert tudott bekerülni, gyorsasági részhajránál pontokat is szerzett, mielőtt az első emelkedőn leszakadt riválisaitól.

„Valter Atti, campinggel is jobb vagy náluk” – üzenték a hegyi hajrá közelében a szurkolók a Jumbo-Visma magyar bajnokának, aki nincs ott a mezőnyben, míg más szurkolók dudálásra biztatták a kísérőautókat.

Az utolsó 25 kilométerre érve a helyenként fel-feltámadó szelet felváltotta az eső. Az üldözőbolyban két bukás is történt, előbbiben Dina Márton és Filutás Viktor, utóbbiban a válogatott néhány tagja volt érintett. A kétfősre redukálódott szökevénycsoportot pedig a papírformának megfelelően befogta a sprintervonatok vezette mezőny. Az esős sprintben az elmúlt évben Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodó Jakobsen bizonyult leggyorsabbnak, megelőzve a két éve Kaposváron és Tatán nyertes német Phil Bauhaust és a belga Vito Braetet. Sikerével Jakobsen átvette az összetett első helyét honfitársától, Dylan Groenewegentől. Az összetettben a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló magyart illető fehér trikót megőrizte Rózsa Balázs, míg a szakasz legjobb magyar eredményét a 21. helyen betekerő Karl Ádám érte el.

Jakobsen az M4 Sport kérdésére elmondta: jó sprint volt a vizes aszfalton, a megelőző néhány kilométer hektikusra sikeredett, mindenki megpróbált elöl helyezkedni. Noha a felvezetővonatát elvesztette, a nyugalmát meg tudta őrizni és 300 méterrel a cél előtt megindította a hajrát.

A keszthelyi célban…
Fotó: Nagy Bálint FB-oldala

Rózsa az MTI-nek kifejtette: a nap szökéséről lemaradtak, a válogatott azonban képviselte magát benne, igazolva, hogy jogosan van ott a profi csapatokkal teletűzdelt mezőnyben. A nap fárasztó volt a sok pozícióharccal. Készültek az oldalszeles szakaszokra, ugyanakkor azokat egyik csapat sem akarta kihasználni.

A szerdai etap hajrájában bukó Orosz Bálint a második csütörtöki esésben is érintett volt, így a válogatott kerékpáros feladta a viadalt.

„Eléggé megütötte magát, amikor földre került, és bár a korábbi sebeire nem esett rá, feladni kényszerült a versenyt” – erősítette meg az MTI megkeresésére Dér Zsolt szövetségi kapitány. A négy kiszálló között van a 2021-es győztes ausztrál Damien Howson is.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körversenyen pénteken az első hegyi etap következik: Kaposvárról indulva a 180 kilométeres táv során 2511 méter szintkülönbség vár a mezőnyre a pécsi befutóig.

A magyar körversenyen szereplő kerékpárosok összesen 879 kilométert tekernek a vasárnapi budapesti befutóig, az M4 Sport minden szakaszt teljes hosszában élőben közvetít, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Eredmények:

1. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km:

  1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step) 4:05:21 óra
  2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idővel
  3. Vito Braet (belga, Flanders-Baloise) a. i.

…21. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

Az összetett élcsoportja:

  1. Jakobsen 7:48:07 óra
  2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) azonos idővel
  3. Matús Stocek (szlovák, ATT Investments) 2 másodperc hátrány

…11. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie további programja:

péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 méter szintemelkedés) 12.00

szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m) 11.15

vasárnap: 5. szakasz, Budapest, 150 km (224 m) 11.00

(Forrás: MTI)