Ma rajtol a Tour de Hongrie

2023. 05 10. 08:27

Csütörtökön zalaegerszegi rajt – keszthelyi cél

Eisenkrammer Károly főszervező beszél a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján a keszthelyi Festetics-kastély parkjában.

A Tour de France-hoz hasonló a sprinterfelhozatal a szerdán rajtoló Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen az Európa-bajnok Fabio Jakobsen szerint.

Eisenkrammer Károly főszervező a mintegy négyszáz néző jelenlétében a keszthelyi Festetics-kastély parkjában megtartott keddi csapatbemutatón kiemelte: mindegyik szakasznak megvan a specialitása, egyiket sem könnyű megnyerni.

„A versenyzők jelentik a szintlépést” – utalt arra, hogy a Tour de Hongrie immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozik.

A verseny nagykövete, az ír Stephen Roche, aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert, úgy vélekedett: a szervezők jól eltalálták az arányt a hegyi és a sík szakaszok között, és lélegzetelállító lesz a budapesti körözés is vasárnap. A verseny szintlépése kapcsán úgy fogalmazott, hogy abszolút jogosnak tartja, figyelembe véve a Tour de Hongrie múltját, a részletekbe menő odafigyelést és az infrastruktúrát. Honfitársa, a sprinterek zöld trikójáért harcba szálló Sam Bennett és a Tour de France-, valamint Giro-győztes kolumbiai Egan Bernal teljesítményére a kíváncsi a leginkább, hiszen utóbbinak tavaly januári balesete után 95 százalék volt az esélye, most mégis ott van a mezőnyben.

„Nagy dolog, hogy élünk, hogy itt vagyunk és élvezzük a versenyeket, az életet” – fogalmazott az M4 Sport kérdésére Bernal, aki másfél hete nyolcadikként zárt a romandiai körversenyen. – „Jól érzem magam és erős a csapatunk, megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból, mint mindig. Nagyszerű lenne nyerni, de minden verseny nehéz, hat kerékpárossal pedig nem egyszerű kontrollálni a szakaszokat.”

Jakob Fuglsang, az Israel-Premier Tech dán bringása februári sérülése óta nem versenyzett. Mint elmondta, a három sprintszakasz mellett két nehéz etapra számít, még nem tudja, mennyire tudta visszanyerni a formáját és mire lehet képes.

A sprinterek közül a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen fontos állomásnak nevezte a Tour de France-ra készülésben a magyar körversenyt. A sík szakaszokon nagy harcra számít az erős sprintermezőnyben.

A verseny nagykövete, az ír Stephen Roche, aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert, a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján.

„Megcélozzuk a győzelmeket és Fausto Masnadával a jó eredményt összetettben. A legjobb sprinterek mind itt vannak, a felhozatal olyan, mint a Tour de France-on. Ilyen nevek között nagy szó nyerni” – szögezte le Európa-bajnok honfitársa, az elmúlt évben Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is a leggyorsabbnak bizonyult Fabio Jakobsen.

A 44. magyar körversenynek 29 nemzet 132 kerékpárosa vághat neki, köztük 15 magyar: a válogatottban hat (Szijártó Zétény, Filutás Viktor, Sidló Dániel, Orosz Bálint, Pápai Ádám, Hrenkó Norbert), az Epronex-Hungary keretében öt (Karl Ádám, Rózsa Balázs, Szarka Gergely, Valent Márk, Árvai Kristóf), a román Sofer-Savini Due csapatában kettő (Lepold Zoltán Antal, Móré-Gosselin Olivier), a cseh ATT Invesmentsben (Dina Márton) és az amerikai Novo Nordiskban (Kusztor Péter) pedig egy-egy.

A kétszeres magyar bajnok Filutás Viktor az M4 Sportnak elmondta, az év egyik kiemelt versenye számára a Tour de Hongrie, az pedig, hogy milyen eredményre lehet képes, a szerdai nyitányon derül ki, hiszen betegség után áll rajthoz. Karl Ádám ugyancsak kisebb betegség után várja a szerdai rajtot. Kifejtette: a sík szakaszokon érte dolgozik majd az Epronex-Hungary, a hegyekben pedig a dél-afrikai Byron Muntontól számítanak jó teljesítményre. A sprintbefutókban szerzett tavalyi tapasztalatait felhasználva igyekszik a maximumot nyújtani, hogy ez mire elég, azt előre nem tudta megjósolni, mivel nincs tisztában a formájával – emelte ki az MTI-nek.

A 38 esztendős Kusztor Péter hangsúlyozta: a Novo Nordiskban 1-es típusú cukorbeteg kerékpárosok tekernek, szeretnék bebizonyítani, hogy „nem kell megijedni ettől az állapottól” és ezzel együtt is fel tudják venni a versenyt a legjobbakkal.

A magyar körverseny minden szakaszát teljes hosszában közvetíti az M4 Sport.

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie programja:

————————————————————————–

szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 km (821 méter szintemelkedés) 12.30

csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km (923 m) 12.30

péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 m) 12.00

szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m) 11.15

vasárnap: 5. szakasz, Budapest, 150 km (224 m) 11.00

összes szintemelkedés: 7125 méter (Forrás: MTI)

 

 

A magyar válogatott csapata, balról Dér Zsolt szövetségi kapitány, jobbról Filutás Viktor a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján.

A Giro d’Italián győztes kolumbiai Egan Bernal, a brit Ineos-Grenadiers csapatának tagja beszél a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján.

A magyar Epronex – Hungary Cycling Team tagjai a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján.
Fotók: MTI/Katona Tibor