Az oxigén gyógyszer

2023. 05 10. 09:12

Dr. Szolnoki Nikolett

 A Balance Medical Center, a Lenti Termálfürdő új gyógyászati centruma, 2022 októbere óta fogad betegeket. A központ modern és exkluzív környezetben, elsősorban mozgásszervi rehabilitációs feladatok ellátására szakosodott. Dr. Szolnoki Nikolett orvosigazgató tizenhét éve foglalkozik a hiperbár oxigénterápia hatásaival különböző betegségek esetén. Vele beszélgetek a nyitás óta szerzett tapasztalatokról.

– Mitől különleges a gyógyászati centrum?

– Az országban jelenleg itt működik olyan magasnyomású keszonkamra, mely 2.5 atmoszféra nyomáson, kiszámíthatóan heti 6 napban, a betegek szolgálatában áll. A készüléket a németországi HAUX cég gyártotta, egyszerre nyolc páciens kezelése végezhető benne és a legmodernebb biztonsági előírásokkal dolgozunk. Ezen paraméterek alapján valódi betegségek gyógyítására is alkalmas a készülék, szemben a máshol található kisnyomású oxigénsátrakkal.

– Olyan, mint egy tengeralattjáró!

– Igen, és a párhuzam sem véletlen. A kezelési nyomás 2.5 atmoszféra, ami megfelel annak a nyomásnak, ami 15 méter mélyen a víz alatt van. A kamra hengeres felépítése, a kör alakú ablakok mind a nyomás elviselésének és biztonságos megtartásának szolgálatában áll. A hiperbár oxigén terápia (HBOT) az orvostudomány magasan specializált formája.

– Hogy hat a hiperbár oxigénterápia?

– A kezelés közben a páciens a légkörinél magasabb nyomáson 100% oxigént légzik. A túlnyomásos környezetben lélegzett oxigén a szervezet minden szövetébe, a csökkent keringésű helyekre is eljut. A váltakozó szöveti oxigén szint serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, segít a fertőzések leküzdésében, csökkenti a gyulladást és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Nő a szervezet saját antioxidáns működése, nő a keringő őssejtszám.  Felhasználási körét a European Underwater and Baromedical Society (EUBS) konszenzus konferenciákon határozza meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveinek betartásával. Mi is ezen elvek és előírások alapján dolgozunk.

– Milyen jellegű betegségekre ajánlott?

– A javallatok köre széles, sok társszakmával dolgozunk együtt. A hiperbár oxigénterápia alapvetően sebeket gyógyít. Hogy ez a seb a bőrön van, vagy belső szerven, sérülés, gyulladás, keringési zavar vagy egyéb ok miatt alakul ki, szinte mindegy. A szöveti regeneráció alapműködése ugyanaz. Ilyen megfontolások alapján a hiperár  oxigénterápia többek között nehezen gyógyuló seb, csontgyulladás, stroke utáni állapot, post-covid szindróma, diabéteszes láb, besugárzás utáni lágyrész vagy szövetkárosodás, sebgyógyulás gyorsítás, akut hallásvesztés vagy fülzúgás, akut retina ér elzáródás, égés- vagy fagyásbetegség, műtét utáni felépülés, Lyme betegség, csonttörés, szövődményes fogászati beavatkozások, combfej elhalás, agyrázkódás gyógyítására is alkalmas.

Mennyi idő után érezzük az orvosi hiperbár oxigénterápia hatását?

– Az oxigént gyógyszernek tekintjük és mint gyógyszer, ennek alkalmazásához is dózis és terápiás idő tartozik. Hogy ez mekkora, az a panaszok jellegétől, a betegségtől függ. Van olyan állapot, ahol néhány alkalom után érzehető változást hoz, de van olyan is, ahol bizony több hetes kezelés szükséges. Hosszabb a csontfolyamatok, elhúzódó gyulladások és a nem gyógyuló sebek kezelése. Előzetes orvosi vizsgálaton derül ki, hány és milyen kezelésre van szükség. Poszt-covid tünetekhez minimálisan 10 kezelés tartozik, stroke rehabilitációhoz 10-20 kezelés, csontgyulladás vagy nem gyógyuló seb, fekély kezelése akár 20-30 alkalmas kezelés is lehet.

Az országban egyedülálló a berendezés.

Nem úgy működik, hogy a páciens azt mondja, hogy én kétszer kérek belőle és elég lesz?

– Nem, ez nem egy gyógymód próbálgatása. Ez orvosi terápia, ahol nemzetközi kezelési protokollokat használva tudunk eredményt garantálni. Természetesen figyelembe vesszük a páciens lehetőségeit is, de a bizonyított diagnózisok kapcsán pontosan tudjuk a receptet. A hiperbár oxigénterpia orvosi, kórházi használata az 1960-as évek elejére nyúlik vissza, azóta kutatott, fejlesztett tudományág, az eredményekre támaszkodva, biztos kézzel használjuk.

– Arról értesülhetünk, hogy az orvosi hiperbár oxigénterápia megoldást jelenthet a covid és a poszt-covid tünetek kezelésére, melyre nagyon biztató eredménnyel alkalmazzák.

– Az emberek többsége azt gondolja, hogy a covid felsőlégúti vírus és csak a tüdőt roncsolja. Ezzel szemben a központi idegrendszert és a vegetatív idegrendszert is támadja, ennek következményei pedig hónapokon át fennmaradhatnak. A poszt-covid károsodás általános zavar, amely sok esetben életminőség romlással jár.

Milyen tünetei lehetnek a poszt-covid szindrómának?

– Gyakran alakul ki krónikus fáradtág, alvászavar, memória zavar, „agyi köd”, koncentrációs probléma, szorongás, szubjektív légszomj érzés, szívritmus probléma, szag- és ízérzés zavar, fájdalom szindróma. Sok más tünetet és pszichoszomatikus elváltozást is okoz. A panaszokra eddig csak tüneti terápia létezett: fizioterápia, meditáció, mozgásterápia, fájdalomcsillapító vagy szorongásoldó gyógyszerek, étrend kiegészítők, vitaminok és sok-sok türelem.

Hogyan gyógyítja a hiperbár oxigénterápia a post-covid szindrómát?

– Ahogy a vírus a keringéssel jut el mindenhová és a szervezet harcolni kezd ellene, a hajszálerekben gyulladás alakul ki. A vírus a keringés révén eljut az oxigénhiányra leginkább érzékeny központi idegrendszerbe is. A tünetek hátterében a vírusinvázióra adott, központi idegrendszerben lezajlott szöveti gyulladás és hiperkoaguláció áll. A hiperbár oxigénterápia a gyulladási folyamat visszafordításával és szöveti regeneráció beindításával a fenntartó okot szünteti meg. A kezelés megkezdése előtt orvosi konzultáció és vizsgálat szükséges a körülmények tisztázására, egyéb okok kizárására és a páciens alkalmasságának megítélésére.

További terveik is vannak a poszt-covid szindróma gyógyításával?

– Jelenleg ez a legtöbbet kutatott tünetegyüttes, a világ post-covid gyógyítás lázban ég, súlyos népegészségügyi probléma ez mindenhol, függetlenül attól, mennyire volt az adott ország sikeres a járvány kezelésében.  Lehetőségünk van és tervezzük, hogy nemzetközi post-covid gyógyítás kutatásba kapcsolódunk.  Ebben partnerünk a Graz-i orvosi egyetemen 70 éve működő hiperbár oxigénterápiás központja lesz. Ott már elkezdődött a munka, eddigi vizsgálatukban már 73 beteg vett részt, állapotuk pedig kiemelkedő mértékben javult. A kutatás közös része jövőre fog indulni.

Balról prof. dr. Jörg Lindemann a Graz-i Orvostudományi Egyetemről, dr. Szolnoki Nikolett és dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke a hiperbár kamrában.

– Más együttműködésekben is gondolkodnak?

– Mindenképpen nemzetközi kapcsolatok kialakítására és fenntartására törekszünk. Egyik célunk hogy közvetlen munkakapcsolatba kerüljünk a legnagyobb izraeli hiperbár oxigénterápiás központtal, ahonnan a legtöbb kutatási eredményről értesülhet a világ. Shai Efrati professzor orvoscsapata bizonyítatta be hogy a hiperbár oxigénterápia stroke rehabilitációban milyen pozitív eredményeket képes elérni. Amikor 2005-ben hiperbár oxigénterpiával kezdtem foglalkozni, erre vonatkozólag még csak tapasztalati eredményeink voltak. Azóta – épp Efrati professzornak köszönhetően – bizonyítást nyert, hogy a HBOT jelentősen segít a stroke betegeknek, mert rövid rehabilitációs idő alatt maximalizálni lehet a gyógyulási eredményeket.

A kisebb nyomású oxigénsátor nem annyira hatásos, mint a Lentiben található keszonkamra, elmagyarázná, miért?

– Ennek oka, hogy ezekben az egyszerűbb sátrakban nem 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegez be a beteg. Generátorból érkezik az oxigén és a nyomás is csak olyan, mintha egy, 1-2 méter mély medence alján tartózkodnánk. Ezek a sátrak fél-laikus megoldások. Ha valaki szeretne javítani a közérzetén, ki lehet próbálni. De ha arról van szó, hogy valaki poszt-covid miatt nem képes ellátni a feladatait , stroke kapcsán lebénul vagy protézis műtét kapcsán gyulladásos szövődménye van, azt javaslom ne gondolkozzon, jöjjön el Lentibe, ahol alapos, előzetes orvosi vizsgálat után megkapja a kezelést és zárójelentéssel távozik.

– Mi a Balance Medical Centrum missziója?

– A hiperbár oxigénterápiás módszer minél szélesebb körben való megismertetése. Ehhez egyrészt orvosszakmai körökben kell publikálni, előadni, kollegákkal kapcsolatot tartani, másrészt a lakosság számára kell ismeretterjesztést biztosítani. A kutatás mellett nekünk, a Lentiben dolgozó orvoscsoportnak küldetésünk az is, hogy a fenti információk eljussanak olyan egészégpolitikai döntéshozókhoz, akik majd a finanszírozást fogják mérlegelni. Szeretnék elérni, hogy az hiperbár oxigénterápia befogadott, támogatott kezelés legyen és mindenki számára elérhetővé váljon. Szerintem ez évekbe telik, noha a legtöbb országban a hiperbár oxigénterápia biztosító által támogatott kezelés. Sok-sok vizsgálattal és kutatási eredménnyel bizonyított tény, hogy megéri a támogatás azzal szemben, hogy valaki amputációs műtét után művégtagot kap-e e vagy a hiperbár oxigénterápia segítségével anélkül is felgyógyul. Ugyanez igaz a poszt-covid tünetek és stroke rehabilitáció esetében is. További küldetésünk, hogy orvosegyetemen a jövő orvosai tanulhassanak a módszerről, hogy későbbi praxisukba beépíthető információhoz jussanak. Ehhez képzési és oktatási anyagot kell az asztalra tennünk.

Mit tart eddigi legnagyobb sikerüknek?

– Minden beteg gyógyulása a mi sikerünk is. Egyik páciensünk az ország másik feléről érkezett, több évvel ezelőtt szenvedett stroke-ot, aminek rehabilitációja a covid járvány karantén intézkedései miatt elmaradtak. Már rövid kezelés után is oldódtak fájdalmasan merev izmai és a mozgásszervi rehabilitáció következtében mobilitása újra javult, életminősége nőtt, pedig évek teltek el előtte változás nélkül. A módszert és az esetet – több más esettel együtt – a színvonalas Orvosi Hetilap folyóirat közlésre érdemesnek fogadta el. Ilyen rövid működési idő után – hiszen csak fél éve nyitottunk – ezt nagy eredménynek és az egész csapatom munkájának magas fokú szakmai elismerésnek tartom.