A nemzeti értékek népszerűsítése és megőrzése

2023. 05 05. 08:13

A Zalai Kincskereső megyei döntője Csatárban

A versenyt a LenTI-FentMi (Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti) és a Mura-parti Lányok (Zrínyi Miklós Általános Iskola, Murakeresztúr) együttese nyerte meg, és jutott az országos döntőbe.

Az Agrárminisztérium „a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása elnevezésű, HUNG-2022 kódjelű pályázati forrásból támogatta a „Zalai Kincskereső 2022/23” című, HF/309/2022 azonosítószámú pályázat keretében a vetélkedő rendezését.

Az első fordulót követően 5 általános és 5 középiskolás csapat került a döntőbe. A csapatok közül 1 borsfai, 2 lenti, 1 murakeresztúri, 3 nagykanizsai és 3 zalaegerszegi.  A vetélkedőt megnyitotta és az esemény zárásaként a nyertesek részére a díjakat átadta Antal Andrea főosztályvezető, Agrárminisztérium-Hungarikum Főosztály, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Péntek Gabriella, Csatár község polgármestere.

A versenyt a LenTI-FentMi (Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti) és a Mura-parti Lányok (Zrínyi Miklós Általános Iskola, Murakeresztúr) együttese nyerte meg, és jutott az országos döntőbe. LenTi-FentMi: Németh Ivett, Kaszás Kitti, Drávecz Tamás, Vesztergombi Viktor – felkészítő: Pető Judit. Muraparti Lányok: Baka Ramóna, Deák Regina, Kalinics Lara, Vargovics Maja – felkészítő: Somogyi Kitti.

A két nyertes csapat a díjazáson felül vármegyénket képviseli az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által szervezett Kárpát-medencei döntőn, június elején, Balatongyörökön.

Az első helyezést elért csapat (2×4 fő és két kísérőtanár) jutalma egy három napos „értéktábor” a zalaszabari „Zobori Élmény parkban”. A második helyezést elért csapat (2×4 fő és két kísérőtanár) jutalma egy egy napos részvétel a zalaszabari „Zobori Élmény parkban” szervezett „értéktáborban”. A harmadik helyezett csapat tagjainak jutalma helyi termékekből összeállított csomag.

A két nyertes csapat a díjazáson felül vármegyénket képviseli az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által szervezett Kárpát-medencei döntőn, június elején, Balatongyörökön.

A vetélkedőn a hungarikumokkal, megyei értékekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatokkal találkoztak a csapatok 7 állomáson. 1. „Csatár” (Az állomás „gazdája” a Göcseji Múzeum). 2. „Hiteleshelyek” (Az állomás „gazdája” a Göcseji Múzeum). 3. „Néptánc” (Az állomás „gazdája” az Értéket Tisztán Egyesület). 4. „Íjászat” (Az állomás „gazdája” az Értéket Tisztán Egyesület). 5. „Magyar szablya, magyar szablyavívás” (Az állomás „gazdája” a Zala Megyei Magyar és Kínai Harcművészeti Sportegyesület). 6. „Magyar pásztor- és vadászkutyafajták” (Az állomás „gazdája” az Országos Agarász Egyesület). 7. „Zalaerdő” (Az állomás „gazdája” a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola/Zalaerdő Zrt.).