A hónap vicce…

2023. 04 27. 11:19

Karácsony Gergely teljesítményéről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.
Fotó: hirado.hu

Ez a közvéleménykutatásba csomagolt hazugság, az emberek hülyének nézése már annyira pofátlan, hogy nincs is értelme méltatlankodni.

Az történik ugyanis, hogy ez a balliberális bagázs annyira eltévedt saját hazugság-labirintusában, hogy GPS-sel sem talál ki belőle. Így aztán már maga is elhiszi a másnak mért hazugságot.

A Haász János vezette félrefelmérő Medián (koprodukciós partnere a 21 Kutatóközpont volt) után kíváncsian várom az amúgy zalai kötődésű Pulai András vezette Publicus Kft. nevezetű közvélemény-félrevezető tudományos műhely újabb alakítását.

A 2022-es országgyűlési választások kapcsán nyújtott csúfos produkciójukra emlékezve biztos vagyok abban, hogy alulmúlják még a Mediánt is.

Olvassák tehát figyelmesen az alábbi írást, ami méltán pályázhat a hónap vicce kategóriában az első helyre.

Ekler Elemér

* * *

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb Budapesten, sok fideszes is érzi, hogy szívatja a kormány a fővárost

Donáth Anna (jobbról) valóban kiemelkedő teljesítményt nyújt. Különösen Magyarország mószerolásában az Európai Parlamentben. Akárcsak Cseh Katalin (balról).
Fotó: Deák Dániel FB-oldala

A Medián és a 21 Kutatóközpont április közepén készült budapesti felmérése azt mutatja: a budapestiek elsöprő többsége, 73 százaléka úgy látja: a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van. Csak a válaszadók 17 százaléka gondolta úgy, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket – derül ki a Hvg.hu-n megjelent adatokból.

A kutatásban felsorolt politikusok közül Karácsony Gergelyt találták a leginkább rokonszenvesnek a budapesti válaszadók, ő 50 százalékot kapott, épp csak megelőzve a 48 százalékos Donáth Annát. Az előző főpolgármester, Tarlós István 45 százalékkal lett a harmadik, ő „kedveltebb, mint a kérdőívben szereplő aktív fideszes politikusok, köztük a Karácsony esetleges kihívójaként is emlegetett Szentkirályi Alexandra” – írja az adatokat ismertető cikk.

A felmérés néhány további fontosabb eredménye röviden felsorolva:

– a fővárosiak kétszer akkora arányban (56 százalék) szavaznák meg Karácsonyt főpolgármesternek, mint egy fideszes jelöltet (28 százalék);

– az ellenzéki pártok a budapesti szavazatok közel felét (46 százalékát) tudhatnák magukénak, ha közösen indulnának, míg a kormánypártokra 23 százalék szavazna „egy most vasárnapi választáson”.

– csak a fővárosiak tizede gondolja úgy, hogy Budapest pénzügyi helyzete megfelelő, több mint háromnegyedük – és a kormánypárti szavazóknak is több mint kétharmada – úgy gondolja, hogy pénzügyi nehézségei vannak;

– a fővárosiak többsége kedvezően ítéli meg a főpolgármester szerepét és teljesítményét. 56 százalékuk szerint Karácsony Gergely minden tőle telhetőt megtesz, harmaduk szerint viszont csak panaszkodik és hárítja a felelősséget;

– a fővárosi választók több mint fele szerint jelenleg a város sokkal vagy valamivel több adót fizet, mint az előző, fideszes városvezetés idején.

A felmérést a HVG megbízásából április 11–13. között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív fővárosi minta telefonos megkérdezésével.

Haász János
Medián