István, a király az Operában

2023. 04 24. 10:34

Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója (b) köszönti az István, a király című rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, előadóművészt (j) és a rockopera szövegíróját, Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt, szövegírót, zeneszerzőt (k) az István, a király bemutatójának 40. évfordulója alkalmából a rockopera operaházi szimfonikus változata bemutatóján a Magyar Állami Operaházban 2023. április 22-én.
Fotó: MTI, Mohai Balázs

Az István, a király ősbemutatójának 40. évfordulója alkalmából április 22-én, szombaton este műsorra tűzték a rockopera szimfonikus változatát a Magyar Állami Operaházban.

A magyar rockopera- és musicaltermés legsikeresebb darabja, az István, a király a kezdetektől, az eredeti lemezkiadás óta nemcsak szimfonikus jegyekkel rendelkezett, de áthatotta a klasszikus operákra jellemző vokális, zártszámos gondolkodás, a nagyszabású tablók jelenléte és a rockmuzsikát egyetemes távlatokba emelő hangszerelés is.

Az előadás egy pillanata.
Fotó: szeged.hu

A magyar história egyik alaptörténetét Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámáján keresztül megközelítő Szörényi Levente-mű verseit a régi szerzőtárs, Bródy János írta. Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából 2020-ban arra vállalkozott a Magyar Állami Operaház, hogy igazi kuriózummal kísérletezzen: az István, a királyt operai hangszereléssel, operaénekesek előadásában vitte színre.

Gyöngyösi Levente zeneszerző munkája Szörényi Levente művészete előtti újabb főhajtásként is értelmezhető (korábban szimfóniát komponált az Illés együttes egyes témáira). Tisztán szimfonikus partitúrája révén és a produkcióban részt vevő operaénekesek által a mű teljességgel megszabadul a kihangosítás szükségletétől, és az Operaház atmoszférájában újabb értékei tűnnek fel. Magyarok milliói tudják fejből az István, a király máig ikonikus dalait – immár áriáit. Az újjászületett művet Szinetár Miklós, a magyar operaélet nagy mestere vitte színre.

Hollósi Zsolt

Szörényi Levente és Bródy János a bemutatón.

Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, címzetes főigazgató, az István, a király című rockopera operaházi szimfonikus változatának rendezője (k) köszönti a rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és szövegíróját, Bródy Jánost.
Fotók: MTI/Mohai Balázs