A mikrofon is elpirult

2023. 04 21. 08:12

Az ország „megmentője”…
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

„Emlékeztek még Pankotai Lilire? […]” – kérdezi közösségi oldalán Donáth Anna. (Már hogyne emlékeznénk. Jobb érzésű ember ma is belepirul, ha eszébe jut a pécsi diáklány tavaly október 23-án elmondott ordenáré nyelvezetű „ünnepi beszéde”.) „[…] Nemrég megkeresett, hogy egy iskolai projektmunka keretében szívesen megnézné, hogyan zajlik a munka az Európai Parlamentben” – lelkendezik a momentumos kontinensanya, aki nyomban meg is hívta Strasbourgba a trágár leányt.

– „Le a kalappal Lili előtt, felkötheti a gatyáját minden mai politikus. Lili hozzáállása, felkészültsége példa az egész generációja számára.”

(Felkészültsége? Hm. A káromkodását is telefonról olvasta.)

Pár éve egy kiskunfélegyházi ordenáré diáklányért, Nagy Blankáért lelkesedett hasonló hévvel a Momentum.

„Ő az a tinilány, aki nemcsak saját generációjának példaképe, hanem mindannyiunké” – írta Cseh Katalin elérzékenyülve. Az államfőt kistérségi szónoki fordulatokkal anyázó Blanka a teljes baloldalt meghódította.

Maga Gyurcsány Ferenc, az őszödi trágár is elismerően szólt az obszcén beszélyről. A szocialisták valósággal pajzsra emelték Blankát, Tóth Bertalan akkori elnök még a párt jogi segítségét is felajánlotta az ifjú nyelvművelőnek, akinek „bátorságához kétség sem férhet a hatalom és bértollnokai ellen vívott harcában”.

Pankotai Lili, Nagy Blanka – ez ám a karrier!

Illetve izé… Nagy Blanka azóta – ahogyan mondja – „kiábrándult a politikából”.

A Klubrádiónak úgy nyilatkozott, nem szeretne energiát fektetni egy olyan ország megmentésébe, amely nem igényli ezt.

Lili még nem adta fel. Ő még megpróbál megmenteni bennünket. Q…rvára fogadkozik.

Pilhál György
Magyar Nemzet