26 napirendi pontot tárgyalt az egerszegi testület

2023. 04 21. 11:29

Az április 20.-án tartott közgyűlés után a városházán a szokásos sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester részletesen beszámolt a képviselő-testület döntéseiről.

Összesen 26 napirendi pontot tárgyalt az egerszegi testület, jórészt egyhangú döntésekkel, korrekt szakmai hozzászólásokkal. Íme a fontosabb döntések:

Emelkedtek a Nemzedékek Kézfogása elnevezésű városi program támogatási keretei. A testület a kisbabák megszületéséhez kapcsolódó városi ajándék, a vásárlási utalvány összegét korábban már felemelte, most pedig a házasságot kötők és az alacsony nyugdíjjal nyugállományba vonulók városi ajándékának, vásárlási utalványainak összegei emelkedtek.

Esedékes volt a 2023-as városi költségvetés első negyedévi módosítása. A költségvetés 140,2 millió forinttal emelkedett (állami támogatások, pótlékok, megemelt normatív hozzájárulások), így főösszeg 57,7 milliárd forintra nőtt.

Az alapító okirat módosítása után a helyi bölcsődékbe ezentúl 20 helyett 25 százalék lehet a nem zalaegerszegi kisgyermekek aránya.

A múzeumban, illetve annak intézményegységeiben az elmúlt néhány évben 10,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg és továbbiak is tervben vannak.

– Megújult a Göcseji Múzeum épülete, a 775 éves városi évfordulóra megnyílt az Elődeink élete című várostörténeti kiállítás, valamint három állandó tárlat is várja a látogatókat (Németh János, Kisfaludy Strobl Zsigmond és Fekete György alkotásaival).

– 2017-ben létrejött a – múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmas – kommunizmus áldozatainak emlékhelye az egykori ÁVH székház földszintjén és alagsorában.

– Több mint 200 millió forint értékű fejlesztés valósult meg a Göcseji Falumúzeumban (megújult a Hencz malom, megépült a rámi kápolna és temetődomb, elkészült a pákászkunyhó, áthelyezték a kástut, új helyre került Szabolcs Péter Király és Királyné című szobra, valamint kialakították az I. világháborús emlékművet, a fejfákat és a kereszteket).

– Megépült az új múzeumi szárny, a Mindszentyneum, amelyben van múzeumpedagógiai terem, gyermekfoglalkoztató, 120 fő befogadására alkalmas szakmai konferenciaterem, kávézó, ajándékbolt, új időszaki kiállítóterek, panorámás kiállító tetőterasz, raktárak, restaurátor műhelyek, valamint új állandó kiállítások, melyek emléket állítanak Zalaegerszeg középkori történelmének (az alagsorban bemutatva az egykori vár alapjait, az előkerült középkori téglaégető kemencéket és a város akkori történelmét), Zalaegerszeg 20. századi történetének, Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébános (későbbi bíboros, esztergomi érsek) zalaegerszegi életének (első emelet), valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének, a kihallgatásoknak, kínzásoknak, bebörtönzéseknek és kivégzéseknek (második emelet).

– További tervek: Göcseji Falumúzeum további fejlesztési ütemeinek megvalósítása, központi és egy helyre települő múzeumi raktár kialakítása, újabb állandó tárlatok (Preisz József óragyűjteménye, Fischer György alkotásai).

A múzeum a fejlesztések által kinőtte a korábbi struktúráját, nagy szervezetté vált, amely új típusú irányítást és kommunikációs feladatokat is jelent. Ezért a közgyűlés módosította az intézmény szervezeti felépítését. Három külön tagintézmény jön létre: Göcseji Múzeum, Göcseji Falumúzeum, Mindszentyneum. Ezek élén egy-egy igazgató áll. A három egységet a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága fogja össze, melynek élén a főigazgató áll, ő nevezi ki majd az igazgatókat. A főigazgatói poszt betöltésére pályázatot írtak ki.

Ötödik alkalommal írják ki a VII. számú házi gyermekorvosi körzet ellátására a pályázatot. Az előző négy alkalommal nem volt olyan gyermekorvos, aki pályázatot adott volna be, a betöltésig helyettesítő orvos látja el a feladatokat.

Második alkalommal írják ki az V. számú iskolafogászati körzet ellátására a pályázatot. Az előző alkalommal nem volt olyan fogorvos, aki pályázatot adott volna be, a betöltésig helyettesítő fogorvos látja el a feladatokat.

A Gébárti-tó mellett 1987-ben épült meg a Hattyú Büfé, amely az elmúlt évekre korszerűtlenné vált és már nem felelt meg az EU-s szabványoknak. Az önkormányzat elnyert egy turisztikai célú Európai Uniós pályázatot (TOP), így lebontották a régi Hattyú Büfét. Új, a környezethez és a kézművesek háza kinézetéhez alkalmazkodó bisztró épül nagy üvegfalakkal, panorámás kilátással, a tó felé néző nyitott terasszal, amely nyáron 60 főt is egyszerre ki tud majd szolgálni. Később lebontják az ugyancsak rossz állapotba került szomszédos halászházat. Ennek helyére közösségi tér és kemence épül. Készül továbbá egy 20 férőhelyes parkoló is. Az új bisztró üzemeltetésére a közgyűlés pályázatot írt ki.

A településszerkezeti eszközök módosítását megelőző településfejlesztési döntés két fontos témát érintett, az egyik az autóbusz pályaudvar felújítási terveihez kapcsolódik (állami támogatással készíti a minisztérium a felújítási terveket), a másik pedig a logisztikai központot érintette, ahol májusban elindulnak a munkálatok.

A testület elfogadta a 2022-es ellenőrzési jelentést. Az Ellenőrzési Osztály rendben találta a hivatal és az intézmények tavalyi működését.

A közgyűlés hozzájárult a Zalaegerszegi Ügyvédi Kamara névhasználati kérelméhez, valamint a Játssz Velünk! Társasjáték Klub és a Kertvárosi Településrészi Önkormányzat megállapodásához, melynek értelmében a klub bérelheti és használhatja a kertvárosi közösségi termet.

Május 12-én lesz a Város Napjához kapcsolódó ünnepi közgyűlés. Ott adják át a legmagasabb rangú városi kitüntetéseket. A testület döntése alapján díszpolgári címben részesül Prof. Dr. Palkovics László Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas akadémikus, aki államtitkárként és miniszterként nagyon sokat tett a városért. Pro Urbe Díjból kettő adható ki, az idei díjazottak: dr. Lepsényi Imre (a Pályaválasztási Tanácsadó Intézet egykori vezetője, a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója), valamint a Griff Bábszínház (melynek megalapítását éppen 20 éve, 2003-ban határozták el a városi és a megyei önkormányzat akkori vezetői).