Fontos a jószomszédi kapcsolat

2023. 04 19. 13:46

Magyarországra látogatott Szlovénia elnöke

Novák Katalin köztársasági elnök (elöl, k) fogadja Natasa Pirc Musar szlovén államfőt (elöl, j) a Sándor-palota előtti Szent György téren 2023. április 19-én. Novák Katalin mögött férje, Veres István és a szlovén köztársasági elnök férje, Ales Musar (b).
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nagyon fontos a jószomszédi kapcsolat fenntartása, mindent meg kell tenni azért, hogy a szlovén-magyar kapcsolatok olyan magas szintűek legyenek, mint eddig – mondta Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnök szerdán a Sándor-palotában, miután magyar kollégájával egyeztetett.

A szlovén államfő a Novák Katalin köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón példaértékűnek, kiválónak nevezte a két ország gazdasági együttműködését. Magyarország nemrég vált Szlovénia hetedik legfontosabb gazdasági partnerévé – tette hozzá.

Kiemelte annak a célnak jelentőségét is, hogy kevésbé függjenek az orosz energiától.

Ugyancsak kitért arra a megállapodásra, amelyet a sajtótájékoztató előtt írtak alá könyvtárak együttműködéséről. Mindkét ország sokat tesz a kapcsolatok megerősítéséért a kultúra területén is – mondta.

Az ukrajnai háborút illetően hangsúlyozta: remélhetőleg mielőbb véget ér a konfliktus. A magyar államfővel együtt anyaként is másként tekintenek a háborúra, és válságos helyzetben a nőkre is hallgatni kell, fontos a női vezetők hangját is meghallani – jelentette ki.

A szlovén elnök arról is beszélt, hogy nincs etnikailag tiszta ország, és minden országban gondoskodni kell az ott élő nemzetiségekről.

A magyar államfőhöz hasonlóan kiemelte azt is, hogy mindketten első női vezetőjük az országuknak, ezzel pedig új távlatot nyitottak meg a nők előtt az elérhető célok tekintetében.

A Nyugat-Balkánról azt mondta: Szlovénia sok munkát fektet a kapcsolatépítésbe a régió országaival, hiszen egykor egy országot alkottak.

A szlovén elnök üdvözölte, hogy Magyarország sok erőfeszítést tesz a vízdiplomáciában.

Kérdésre megerősítette a családok támogatásának jelentőségét is.

Ápoljuk és tovább építjük Szlovénia és Magyarország jó kapcsolatát – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Natasa Pirc Musar szlovén köztársaság elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin elmondta, mindkét országnak most van először női elnöke, és emlékeztetett, Natasa Pirc Musar szlovén köztársaság elnök első hivatalos útja megválasztása után Magyarországra vezetett. A megbeszélés témái között említette az Oroszország és Ukrajna közti háborút, az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését, a két ország közötti együttműködés fontosságát, a nemzeti kisebbségek ügyét és a demográfiai kérdéseket is.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a szlovén elnök és közte egyetértés van az orosz-ukrán háború ügyében, elítélik az orosz agressziót, s hogy mielőbb meg kell találni a béke felé vezető utat. Mindehhez szövetségeseket kell találni, hiszen a térség és egész Európa békéje a tét – tette hozzá. Kiemelte azt is: nem szabad Ukrajnát úgy bátorítani, hogy irreális elvárásaik legyenek a segítség tekintetében, nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!

Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar él, akiknek korábbi jogaik visszaállításáért küzdenek. Mint mondta, Ukrajnának európai normák szerint kell működnie, ha az Európai Unió tagjává szeretne válni. Kitért arra is, hogy Magyarország 1,5 millió Ukrajnából menekült embernek nyújtott segítséget.

A nemzeti kisebbségek ügyével kapcsolatban elmondta, hogy példaértékű a helyzet Szlovéniában és Magyarországon is. Mindkét ország példásan megmutatja, hogyan kell a kisebbség tagjait megbecsülni, támogatni.

Novák Katalin a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban kifejtette, hogy egész Európa érdeke az integráció, ezért ezen országok EU-csatlakozását fel kell gyorsítani.

Az energiaellátásról szólva azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos az orosz energiától való függés csökkentése, ezért ebben is számít országunk a Szlovéniával való együttműködésre.

A köztársasági elnök a demográfiai kihívásokat elemezve elmondta, hogy mindez egész Európát érinti, s meghívta a szlovén köztársasági elnököt a szeptemberben megvalósuló budapesti demográfiai csúcstalálkozóra.

Novák Katalin újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy jövő héten a Sándor-palotában fogadja Ferenc pápát és reményei szerint imádkoznak majd, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

Ugyancsak kérdésre válaszolva az államfő Magyarországot családbarát országként jellemezve kiemelte, hogy támogatni kell az egyszülős családokat is, s Magyarországon egyedülálló módon országos hálózatként működnek egyszülős központok.