Harmadik alkalommal indul a falu- és tanyagondnoki képzés

2023. 04 17. 10:54

– a Zala Vármegyei Önkormányzat szervezésében

Az oktatásra 28 falugondnokot jelentett be a munkáltatója.

Idén 2023. április 17-én vette kezdetét Zalában a falu- és tanyagondnokok alapképzése. A megnyitón Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a képzés szakmai vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Az oktatásra 28 falugondnokot jelentett be a munkáltatója, vagyis a falugondnoki szolgálatot működtető település polgármestere. A jelentkezést a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet továbbítja a területileg illetékes vármegyei önkormányzat felé. Minden falugondnoknak a jogviszonya létesítését követő egy éven belül eredményesen el kell végeznie ezen alapképzést, hogy munkakörében tovább foglalkoztatható legyen.

A képzés idén is 4 héten keresztül zajlik, azonban a településvezetők igényéhez igazodva nem folyamatosan, hanem szünetekkel megszakítva, hogy a helyi feladatellátás a tanfolyam ideje alatt is rugalmasabban megoldható legyen.  A résztvevőknek az utolsó képzési napon kell leadniuk záródolgozataikat, amelynek szóbeli megvédésre várhatóan 2023. júniusa végén, de legkésőbb július elején kerül majd sor egy háromtagú – a szakminisztérium, a szociálpolitikai intézet és a vármegyei önkormányzat által delegált személyekből álló – bizottság előtt.

A képzés során elméleti és gyakorlati ismeretek átadására is sor kerül annak érdekében, hogy azok hozzájáruljanak a későbbi magas színvonalú feladatellátáshoz. A falugondnokok a munkavégzésükhöz kapcsolódó intézmények és szakterületek vezetői, valamint az önkormányzati hivatal munkatársai részéről olyan előadásokat hallhatnak, amelyekkel ismereteiket rendszerezni, hatékonyan alkalmazni tudják. A szakminisztérium által jóváhagyott oktatási program keretében megjelölt tématerületek áttekintésével a hallgatók a falugondnoki munka során felmerülő élethelyzetekkel találkoznak, amelyeket ezáltal munkájuk során is eredményesen képesek lesznek kezelni.

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

Áttekintést kapnak a szociális munka és a segítő foglalkozás kihívásairól, emellett terepgyakorlaton vesznek részt négy zalai községben – Csatárban, Szilvágyon, Szentgyörgyvölgyön és Zalaszentgyörgyön – a helyi polgármester, falugondnok, senior falugondnok és a képzés gyakorlatvezetője, Pácsonyi Imre koordinálásával. Emellett kommunikációs és szakmai önismereti tréningen és a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitányság közreműködésével vezetéstechnikai gyakorlaton is részt vehetnek. Az intézménylátogatások során a Civil Központban, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályán, valamint a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban tekintik át az intézmények falugondnoki munkakörhöz kapcsolódó szolgáltatásait.

A képzésben idén is közreműködik a Zala Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi, Családtámogatási és Egészségbiztosítási, Népegészségügyi, Agrárügyi, valamint Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya. Előadóként felkérésre került a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, a Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Részt vesz az oktatásban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, a Zalai Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nemzeti Művelődési Intézet. Valamennyi előadó a falugondnoki munka szemszögéből tekintve ad tájékoztatást szakterületének feladatairól teret biztosítva a felmerülő kérdések, problémák megválaszolására.

A vármegyei önkormányzat kiemelt felelősséggel végzi alapképzési feladatát, tudva, hogy a falugondnoki szolgálat munkatársa közvetlenül járul hozzá a vidéki lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megkönnyítéséhez. (Forrás: Zala Vármegye Önkormányzata)

A képzés 4 héten keresztül zajlik.
Fotók: Zalatáj