A szűrővizsgálatok fontossága

2023. 04 06. 14:32

Munkahelyi egészségdélután a kormányhivatalban

Vércukor- és vérnyomásmérés, testzsírszázalék-, CO-mérés dohányosoknak. Többek között ezen szűrések igénybevételére is mód nyílt a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya által szervezett munkahelyi egészségdélutánon, amelyet szerdán tartottak a zalai megyeszékhelyen.

A 2023-ban indult rendezvénysorozat második alkalommal a kormányhivatal Kosztolányi utcai központjában dolgozók számára kínált lehetőséget arra, hogy időt takarítva meg, a munkahelyükön fordíthassak figyelmet az egészségük megőrzésére. Az egészségdélutánon részt vett dr. Sifter Rózsa főispán, a Zala Vármegyei Kormányhivatal vezetője is.

A Zala Vármegyei Kormányhivatal megyei egységeiben közel 1100-an dolgoznak, számukra több alkalommal szerveznek a munkahelyükön egészségmegőrzési szűrési napokat, így nem kell szabadságuk terhére időt tölteni a különböző megelőzést szolgáló szűrésekkel. Szabó Erzsébet Nikoletta, a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztéssel foglalkozó munkatársa a szerdai egészségdélután szervezőjeként elmondta, a március 8-án, nőnapon zajlott hasonló szűrőnap után másodikként a zalaegerszegi Kosztolányi úti épületben dolgozók élhettek a lehetőséggel, a következő nap április 12-én lesz a Kazinczy tér 4. szám alatti telephelyen. Az első napon több mint harmincan vettek részt, akik a kérdőív kitöltésekor is jelezték a lehetőség fontosságát.

Dr. Sifter Rózsa főispán hangsúlyozta az egészség megőrzésének fontosságát, amely a munkavállaló és a munkáltató számára egyaránt fontos. A munkahelyekre szervezett szűrések pedig megkönnyítik, hogy a dolgozók felszabadultan, szorongásmentesen tájékozódjanak, tehessenek fel kérdéseket a szakembereknek. Ezt igazolja az egészségdélután iránti érdeklődés, tette hozzá a főispán.

A program során a kormányhivatal szakemberei, munkatársai felhívták a figyelmet a népegészségügyi ingyenes szűrővizsgálatok, az önvizsgálat, az egészséges életmód és a prevenció fontosságára, lehetőséget kínáltak az általános állapotfelmérésre is. A résztvevőknek különféle demonstrációs eszközökkel mutatták a be a leggykoribb testi elváltozásokat: megnézhették azt is, hogy néz ki egy rákos, illetve egy egészséges tüdő,és a különféle illuminált állapotokat szimuláló, úgynevezett részegszemüveget is kipróbálhatták. (Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal)