Legyőzték a Puskást, hogy a Puskásba menjenek

2023. 04 05. 08:44

A győztes zalaegerszegi játékosok ünnepelnek, miután a 119. percben esett öngóllal 1-0-ra nyertek a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntőjében játszott ZTE FC – Puskás Akadémia mérkőzésen.

Két nappal ezelőtt írtam az Újpest-ZTE mérkőzés után:

„Holnap, április 4-én (régen pirosbetűs ünnep volt) a Puskás Akadémia ellen kupaelődöntőt játszik a ZTE FC.

Remélem, visszafogottan nyilatkoznak majd az egerszegiek a találkozó előtt. S ezután szerényen legyőzik az esélyesebb ellenfelet. S az egykor kommunista pirosbetűs ünnep helyett a labdarúgás ünnepe lesz Zalaegerszegen azzal, hogy bejut a csapat a kupadöntőbe.

Ott pedig még az is előfordulhat, hogy kellő szerénységgel, de határtalan lelkesedéssel megszerzi a klub első Magyar Kupa trófeáját.”

Szinte minden úgy történt április 4-én, ezen a hűvös, szeles zalaegerszegi késő estén, ahogy reméltem. A játékoskeretben erősebb Puskás Akadémiát legyőzte a kellő alázattal, s óriási lelkesedéssel küzdő ZTE FC. Mondhatják a fanyalgók: Ja kérem! Egy egerszegi szempontból szerencsés öngóllal…

Hányszor volt már balszerencsés ez a csapat… Most mellé állt Fortuna, s a göröngy.

Megérdemelték a döntőbe jutást az egerszegi labdarúgók. Legyőzték a Puskást, hogy a Puskásba menjenek, s nemzeti stadionunkban megszerezzék a klub első Magyar Kupa trófeáját…

Ekler Elemér

Jonathan Alberto Levi, a felcsúti csapat játékosa (elöl, b) és a zalaegerszegi Eduvie Ikoba (elöl, j), a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

***

 

A Zalaegerszeg a 119. percben esett öngóllal győzte le a Puskás Akadémia csapatát a labdarúgó Magyar Kupa keddi elődöntőjében.

A ZTE 2010 után, története során másodszor játszhat a sorozat fináléjában.

MOL Magyar Kupa, elődöntő:

ZTE FC-Puskás Akadémia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után

Zalaegerszeg, 2081 néző, v.: Vad II.

gólszerző: Bartolec (119., öngól)

sárga lap: Csóka (42.), Szendrei (105.), illetve Ormonde-Ottewill (84.)

ZTE FC:

Demjén – Kálnoki Kis, Mocsi, Csóka (Grezda, 116.), Gergényi – Tajti, Szendrei, Huszti (Lesjak, 110.) – Ubochioma, Ikoba, Szalay (Kovács, 102.)

Puskás Akadémia:

Markek – Golla, Spandler, Bartolec – Corbu (van Nieff, 64.), Levi (Baluta, 89.), Favorov, Plsek (Slagveer, a szünetben), Ormonde-Ottewill – Colley (Zahedi, a szünetben), Gruber (Komáromi, 71.)

A gól nélküli első félidőben mindkét együttesnek megvoltak a lehetőségei, a hazaiak egy lesgólt is szereztek, amely szabályosnak tűnt, a kupában azonban nincs VAR-technológia a videós bizonyítékra.

A fordulást követően egyértelmű fölénybe került a ZTE, bár igazán nagy helyzetet nem tudott kidolgozni. A Puskás Akadémia a rendes játékidőben mind az öt cseréjét elhasználta, de a játéka nem újult meg.

A hosszabbítás utolsó előtti percében Ubochioma futotta le védőjét a jobb szélen, középre adását Bartolec kirúghatta volna a gólvonal előtt, a labda azonban felpattant, így a védő gyakorlatilag sípcsonttal a hálóba továbbított, eldöntve ezzel az összecsapást.

Szerdán játsszák:

Budafoki MTE (II.)-Vasas FC 20.00

A finálét május 3-án rendezik a Puskás Arénában. (Forrás: MTI)

Karlo Bartolec, a felcsúti csapat játékosa (elöl) és a zalaegerszegi Csóka Dániel a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntőjében.
Fotók: MTI/Katona Tibor

Van, s talán lesz is ok szerénynek lenni (2023. 04. 03.)