Újabb kerékpárút-fejlesztés Lentiben

2023. 04 04. 11:49

Balról Pácsonyi Imre, a vármegyegyűlés alelnöke, dr Pál Attila elnök, Horváth László polgármester és Hordós Krisztina ügyvezető.

Lenti városrészeit is kerékpárutakkal kötik össze és a belső kerékpáros úthálózat is kapcsolódik egymáshoz a most induló legújabb kerékpárút-fejlesztések által. A munkaterület átadásán dr. Pál Attilát, a vármegyegyűlés elnökét kérdeztük a beruházásról:

– Már az előző uniós ciklusban elhatároztuk, hogy a vármegye konzorcium vezetőként lép fel a kerékpárutak fejlesztésénél. Látható, hogy ez jó döntés volt. A hálózatos rendszer kialakítása van folyamatban, igazodva az országos, nemzetközi és regionális kerékpárút hálózatokhoz. Lenti speciális településszerkezettel bír, öt településrésze van, a korábbi fejlesztések révén biztosítottak a kerékpáros bejárás lehetőségei, most ezek összeköttetése valósulhat meg – foglalta össze az elnök a tudnivalókat.

Az építkezésben érintett a 75. számú főút, illetve a csatlakozó belterületi utcák, köztük a Dózsa György, a Petőfi, a Bánffy utca, a Templom tér, a Zrínyi, a Vörösmarty, az Akácfa, a Fűz, a Gyár, illetve a Lovarda utca Kossuth úti átvezetéssel. Ebből mintegy 1,3 km épül a járdák kiszélesítésével, 4740 méteren pedig a közutak két oldalán létesül kerékpársáv részben felfestéssel, részben az útpálya kiszélesítésével. Több utca aszfaltozása is megtörténik, összesen mintegy 10 ezer négyzetméter felületen.

– Az önkormányzat már hat alkalommal elnyerte a kerékpárosbarát település címet, vagyis elismerték a kerékpározás feltételeinek javításáért tett erőfeszítéseinket – mondta Horváth László polgármester. – Az elmúlt időszakban a Béke utcában 1 km hosszban épült kerékpárút, a Táncsics úton kerékpársáv létesült, megújult a máhomfai, a lentikápolnai bicikliút, valamint a Rédics felé vezető szakasz is.

A projekt támogatásának összege mintegy 470 millió forint. A munkákra 250 nap áll a kivitelező rendelkezésre. A beruházás szakmai tartalmát Hordós Krisztina, a kivitelező helyi Le-Ko Kft. ügyvezetője ismertette, aki kiemelte, hogy több mint 6 kilométerrel bővül a már meglévő kerékpárút-hálózat a városban.

dj