Különleges koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre pénteken Zalaegerszegen

2023. 03 28. 09:35

Negyven évvel ezelőtt óriási zenei élmény volt Cziffra György zalaegerszegi koncertje.
Fotó: Kresz György

Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulóján, március 31-én este a Cziffra Fesztivál keretében Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában megszólalnak azok a művek, amelyek Cziffra György 1983-as zalaegerszegi hangversenyén hangzottak el – áll a szervezők hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Hangverseny- és Kiállítóterem nyitóhangversenyén repertoár csendül fel, Schubert, Chopin, Liszt, Schumann-darabokkal.

A hangverseny mellett Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja részleteket olvas fel Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből, valamint levetítik a nemrég bemutatott „Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal” című filmet is, amelynek rendezője és forgatókönyvírója Petrovics Eszter, producere Lajos Tamás – áll a közleményben.

Kiemelik, hogy Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással.

A szervezők a közleményben hozzáteszik, ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, mint fogalmaznak, „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Az érdeklődők a Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve annak Facebook-oldalán tájékozódhatnak. (Forrás: MTI)