Sötét felhők gyülekeznek a bankvilág felett

2023. 03 23. 09:36

Boros Imre szerint Magyarország eddig jól állta a sarat

A közgazdászt nem érte váratlanul, hogy a betétesek idegesek lettek és elkezdték kivenni a pénzüket.
Fotó: MH Archívum

Boros Imre közgazdász úgy véli, hogy sok jóra nem számíthatunk amennyiben az idei év is olyan lesz, mint az előző.

A közgazdász az Origo kérdésére elmondta, hogy rossz előérzete támad az embernek akkor, amikor az Egyesült Államok kisebb, nagyobb pénzintézeteinek csődközeli helyzetéről vagy éppen a bedőlésükről hall, azonban figyelmeztet hogy érdemes kettéválasztani az amerikai és az európai ügyeket.

Közölte, hogy a kisebb bankoknál nem ritkaság, hogy „fejre állnak”, most azonban a szokásosnál jóval több van veszélyben, és emlékeztetett, hogy a Silicon Valley az Egyesült Államok második legnagyobb bankcsődje a 2008-as pénzügyi válság során összeomlott Washington Mutual után.

A közgazdászt nem érte váratlanul, hogy a betétesek idegesek lettek és elkezdték kivenni a pénzüket, amit nem tart biztatónak ugyanis „ha egyre többen szedegetik ki a pénzüket, kumulálódhat a baj”.

Arra a kérdésre, hogy vajon Európa ki tud-e maradni a pénzügyi örvénylésből, úgy válaszolt hogy az Európai Unióban erősebb lábakon áll a betétesek védelme, ugyanakkor „ha elkezdődik a „buli”, az ezzel járó „szemetet„ majd jól áttolják az öreg kontinensre, mint ahogy megtették 2008-09-ben”. Közölte, hogy Európában még nincs nagy baj, illetve annyiban, hogy lelassult a gazdaság és felfedezhetők a recesszió jelei. Magyarország pedig eddig „jól állta a sarat”, habár a visszatartott uniós források és a háború miatt megnövekedett energiaszámla is többmilliárdos „lyukat ütött” már a fizetési mérlegen.

Boros Imre végül megjegyezte, hogy amennyiben az idei év is olyan lesz, mint az előző, és ukrán költségvetést továbbra is dotálni kell, akkor sok jóra nem számíthatunk. (Forrás: Origo, Magyar Hírlap)