Folytatódott a tárgyalás a Czeglédy-ügyben

2023. 03 23. 09:22

Védők sora cincálta, de rendíthetetlenül kitart terhelő vallomásai mellett a Czeglédy-ügy koronatanúja

Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje-ügyben első fokon már elítélték.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Négy hónap szünet után folytatódott március 21.-én, kedden a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás vádjával zajló büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken. A reggeltől késő délutánig tartó tárgyaláson a vádlott és védőik kérdezhették azt a koronatanút, aki korábban maga is az ügy terheltje volt, a vádhatósággal egyezséget kötött, beismerő vallomást tett és már le is ülte a rá kirótt büntetést – ezért van most már csak tanú státusza az ügyben. A tanú komoly, feltáró, terhelő vallomást tett Czeglédyre a Kecskeméti Törvényszék előtt is, többek közt arról, hogyan épült fel az iskolaszövetkezet-hálózat, hogyan pakolgatták át a diákokat egyik szövetkezetből a másikba, de beszélt arról, hogy baloldali kampányokat finanszíroztak az ügyleteken nyert pénzből, és kitért arra is, hogyan biztosította Czeglédy, hogy mindenki okosan beszéljen a nyomozókkal, ügyészekkel: ki lettek oktatva, be kellett tanulniuk előre, mi lesz a vallomásuk. A keddi tárgyaláson a védők és vádlottak, köztük maga Czeglédy is próbálták összezavarni, kiforgatni a szavait, de nem jártak sikerrel – tudtuk meg a tárgyalásról helyből tudósító kecskeméti kollégánktól, Molnár H. Boglárkától.

Czeglédy Csaba hazugságnak nevezte volt üzlettársa, a jelen büntetőügy koronatanúja vallomásaiban elmondottakat. Tagadta, hogy felkészítette volna őt, vagy bárki mást az ügy korábbi szakaszaiban a vallomásokra, tehát megmondta volna, mit kell vallaniuk. A védőkkel egyetemben bizonygatni próbálták, hogy éppen a koronatanú egyezségkötés utáni vallomásai születtek befolyás hatására. Még arról is hosszasan faggatták, milyen állapotban volt az egyezségkötés napján, milyen korán kellett indulni, hogy reggel 8 órára Budapestre érjenek az ügyvédjével, és miért csak egy órán át tartott az akkori vallomása. Arra célozgattak, hogy a családtagjait és anyagi javait mentve tette a terhelő vallomásokat.

A tanú védői kérdésre elmondta, hogyan állt össze benne a kép, mihez is kellett például személy szerint ő. (A férfi Czeglédy megbízásából azt a céget hozta létre, amit beékeltek az iskolaszövetkezetek és a Human Operator Zrt. közé. A munkákat a multiktól a Human Operator kapta, az iskolaszövetkezeteket, benne a diákokat a tanú cége fogta össze. A Human Operator annyi pénzt utalt, amiből a bérekre jutott, de a szövetkezetek járulékaira már nem.)

Valóságos gazdasági tevékenységről volt szó. A diákok dolgoztak. Arról volt szó, hogy a járulékokat ne fizessék be. Amikor elém tették a vádat, amiben ez le volt írva, szembesültem az összeg nagyságával, hogy 6 milliárd forintról van szó. Ennyi pénzt én elképzelni sem tudtam Egy hétbe telt, mire felfogtam. Ahogy a gyanúsítást átolvastam, akkor állt össze ez a kép, hogy ezért lett ez a koncepció, ezért lett egy helyről intézve a könyvelés, ezért vádolnak bűnszervezettel – fogalmazott a tanú. Kifejtette, hogy voltak olyan iskolaszövetkezetek, amelyek éves szinten milliárdos bevételre tettek szert, majd egy év után meg kellett szűnniük. Voltak olyan szövetkezetek is, ahol eközben egyetlen fillér sem lett az adóhatóságnak befizetve. A koronatanú ezúttal is beszélt arról, hogy kvázi hamis tanúzásra próbálták több ízben rávenni. Azt mondta, volt olyan vallomástétel, amit például nem is ő írt, de aláíratták vele, és olyan papírral is találkozott az iratanyagban, amelyen nem is az ő aláírása szerepel.

Korábbi vallomásaiban ugyanez a tanú többek között beszélt arról, hogyan épült fel a számlázási lánc, amelynek a tetején Czeglédy cége, a Human Operator állt. Az utasításokat középvezetői szinttől felfelé személyesen Czeglédy Csaba adta. A diákokat egyik szövetkezetből a másikba papírozták át. A keletkező hiányokat kötbérpapírokkal próbálták egyenesbe hozni. Egy idő után már mindenkinek kilógott a lóláb: a régi, rendszeren belüli emberek 2012 után már nem vállaltak pozíciót, új, külsős embereket kellett behozni. A korábbi vallomásokban az is szerepelt, hogy a rendszerből kivett pénzekből baloldali kampányokat finanszíroztak, baloldali politikusoknak vittek pénzeket. A tanú azt is elmondta, hogy a veszprémi időközi választáson Kész Zoltán kampányát például személyesen ő intézte.

A Kecskeméti Törvényszék… Ha ebben a tempóban folytatódik a tárgyalás, akkor évekig is eltarthat.
Fotó: Magyar Vélemény

A Kecskeméti Törvényszéken Czeglédy tárgyalásán az MSZP és a DK egy-egy helyi politikusa, Király József és Kopping Rita önkormányzati képviselő is megjelent szolidaritást vállalni. Sőt, a helyi baloldali portált, a Kecsup.hu-t ezúttal maga a főszerkesztő képviselte, aki azonban csak akkor jegyzetelt, amikor Czeglédy beszélt, a tanú vallomásai alatt jókat aludt – mondta kecskeméti kollégánk. A tárgyalás szünetében Czeglédy, a baloldali önkormányzati képviselők és a Kecsup főszerkesztője kedélyesen beszélgettek a folyosón. Czeglédy a DK-s Kopping Ritának szívélyes öleléssel mondott köszönetet a támogatásért – mint kiderült, 6–8 éve ismerik egymást. A szombathelyi illetőségű Czeglédy és az alföldi balosok jó kapcsolata nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy az iskolaszövetkezet-hálózat kiépítése is ezen a környéken kezdődött. Czeglédy a vád szerint A. Zoltán cimboráját Makóra is delegálta – a makói szövetkezetek ügyében indult az a büntetőügy is, ami aztán a mostani, sokszereplős bűnszervezetes büntetőügybe torkollt.

Czeglédy Csaba egyébként eddig adócsalás és más bűncselekmények miatt egy ügyészi megrovást és egy jogerős felfüggesztett börtönbüntetést tudhat már maga mögött. Ez utóbbi ügyben okirathamisítás miatt is elítélték. Személyes adattal való visszaélés miatt az úgynevezett Ördög ügyvédje-ügyben első fokon ugyancsak elítélték, de a döntést megfellebbezte, így az az ügy még folytatódik másodfokon. A különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás ügyében június 20-ra tűzték ki a következő tárgyalást, ami azt jelenti, hogy ismét hónapokat kell várni a folytatásra.

Megkerestük a Kecskeméti Törvényszéket és megkérdeztük, mi ennek az oka, hiszen ha ezt a tárgyalási tempót vesszük alapul, a meghallgatni tervezett 200 körüli tanúval 6–8 évbe telhet, mire elsőfokú ítélet születik, ez pedig összeférhetetlen a büntetőeljárási törvény ésszerű időn belüli befejezésre vonatkozó rendelkezéseivel. Egyébként ha Czeglédyt ebben a nagy büntetőügyben bűnösnek találják, akár 20 évet is kaphat, a bűnszervezeti minősítéssel pedig a kedvezményből is ki lesz zárva.

Füssy Angéla
PestiSrácok