Nevükben őrzik a Tungsram emlékét, de meddig?

2023. 03 17. 08:30

Az „izzós” kézilabdázók megérdemelnék a biztos hátteret

A felnőtt férfi csapat.

Nemrég írtunk lapunkban a Kanizsa Sörgyár SE-ről, egy olyan sportegyesületről, amely büszkén őrzi tovább nevében a hazai sörgyártás legendás szereplőjének emlékét. Most essék szó egy másik egyesületről, amely a magyar lámpagyártás szintén legendásnak számító márkájának nevét viseli.

A nagykanizsai és zalaegerszegi lámpagyártás ugyan még nem teljesen a múlté, de a perspektíva nem túl biztató. Mindenesetre a dél-zalai városban működő Tungsram SE szintén nevében őrzi tovább a márka emlékét.

– 1965 óta működik egyesületünk, melynek jogelődjét a Tungsram nagykanizsai gyártóüzemének építésével egy időben alapították. A nyolcvanas évek közepéig tömegsporttal foglalkoztunk, aztán jöttek képbe a sakk, asztalitenisz, kézilabda szakosztályok – bocsátotta előre Farkas Tibor, a sportegyesület elnöke. – A nagykanizsai főiskola megszűnése után a férfi kézilabda a gazdászoktól az „olajosokhoz”, a Nagykanizsai Olajbányász SE-hez került. Innét anyagi okokból kerültek el, de szerencsére jött egy segítőtárs, a helyi Tungsram-üzem lett a mentőangyal, amely 1987-ben vette át a csapatot. Megkezdődött a lámpagyári korszak, zöld utat kapott a kézilabda. A következő évben a csapat bekerült az NBI/B-be, melyet az 1991/92-es bajnoki idényben veretlenül nyertek meg, aminek köszönhetően egy évvel később, az 1992/93-as bajnokságban már az NB I-ben indulhattak el első Zala megyei élvonalbeli férfi csapatként. 1995-re, egyben a negyedik NB I-es évadra, az anyagi helyzet sajnálatos módon szűkössé vált. 1998-ban már Nagykanizsai Izzó SE néven egy osztállyal lejjebb, az NB I/B-ben szerepeltek, az 1999/2000-es szezont pedig már az NB II-ben kezdték meg. Majd a férfi és női kézilabdát átvette a Nagykanizsai Izzó SE. A kilencvenes évek elején a férfi kézilabda NB I-es szintre fejlődött, s több éven át szerepelt ebben az osztályban. 1995-ben finanszírozási nehézségek miatt megtört a lendület, a csapat kiesett és éveken át az NB II-ben szerepelt. Azután következett be újabb fellendülés, amikor megjelent a TAO-finanszírozás, előnyös pozícióba kerülhettünk azzal, hogy ráálltunk az utánpótlás-nevelésre. Ennek köszönhetően jelenleg 320 utánpótlás korú játékossal, 16 utánpótlás csapattal rendelkezünk, valamint van két felnőtt, egy női és egy férfi csapatunk.

A felnőtt női együttes.

Farkas Tibor hozzátette: 2017-ig a Zsigmondy-iskola kézilabda-pályáján (Nagykanizsa nem bővelkedik ilyenekben) tartották az edzéseiket, majd abban az évben sikerült megvásárolniuk és felújítaniuk a volt MÁV-csarnokot. Ezzel modern infrastruktúra teremtődött. A 2021-ben átadott Kanizsa Aréna pedig újabb minőségi előrelépést jelent.

– A női csapatunk nagy fölénnyel nyerte meg a megyei bajnokságot, felkerült az NB II-be, ahol azonban sajnos, eddig nem sikerült jó teljesítményt nyújtanunk – folytatta az elnök. – Ennek egyik oka, hogy csoportunkban, a délnyugati csoportban hét olyan gárda is szerepel, amely U-22-vel, tehát akadémiai háttérrel dolgozik, ezért itt nehéz előre jutni. A férfi csapattal viszont 2018-ban felkerültünk az NB I B-be, ahonnét azonban sajnos kiestünk, anyagi okok miatt nem tudtuk folytatni. Azóta nyerjük az NB II-őt. A jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a minőségi sportra és újra feljutni az NB I-be, természetesen, megfelelő anyagi háttérrel. Nagykanizsa egyébként a kézilabda városa, korábban a Nagykanizsai Gazdász SE és az Olajbányász SE, de a Tungsram SE is bocsátott ki kézilabda-játékosokat, akik országosan is kiemelkedő eredményeket értek el. A teljesség igénye nélkül fontos megemlíteni a Siti-testvéreket, Beátát és Esztert, Németh Helgát, valamint Mátyás Augusztát. Auguszta 5-ször lehetett az NB I gólkirálya (1991, 1992, 2002, 2004, 2005), valamint Siti Beátával együtt részt vett az 1996-os atlantai olimpián, ahol a női kézilabda válogatott bronzérmet szerzett.

Farkas Tibor jelezte: sokáig a General Electric, majd a Tungsram támogatta anyagiakkal az egyesület működését, azonban a közelmúltban a Tungsram megszűnt. Ennek ellenére az egyesület egyelőre nem tervezi, hogy megváltoztatja a nevét.

Horváth Attila