Az egyetlen ilyen rendszer Zala vármegyében

2023. 03 13. 08:35

Befejeződött a geotermikus fűtési projekt megvalósítása Lentiben

A város 10 intézményének energiával való ellátását biztosítja a rendszer.

Sikeresen megvalósult „a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Lenti Város közintézményeiben” címmel elnyert projektben a geotermikus energiát felhasználó hőellátó rendszer kiépítése, amiben az előkészítési szakaszt koordináló Lenti Város Önkormányzata és a beruházás megvalósítását vezető Lenti Városgazdálkodási Kft. konzorciuma működött együtt. A beruházás kivitelezését az Aquaplus Kft. és a LE-KO Építőipari Kft. végezte.

A projektet részletesen Horváth László polgármester mutatta be március 10-én az avatóünnepségen. Elhangzott, hogy a beruházás biztosítja Lenti város saját tulajdonú, kijelölt 10 intézmény épületeinek termálvíz alapú geotermikus energiával való ellátását. A helyben elérhető megújuló energiaforrás hasznosításával a hosszú távú (több mint 25 év), fenntartható energiaellátás megoldott az érintett intézményekben. A munkák során elkészült az Átkötő utcában a termelő kút, ahol 1482 m mélyről érkezik a 68,5 Celsius fokos melegvíz és az itt kialakított szivattyúházon keresztül, nyomásfokozó szivattyúk közreműködésével jut el a 10 intézménybe, több mint 3 kilométer hosszú, föld felszíne alá telepített szigetelt távvezetéken. A hőfogyasztók közvetlenül kapcsolódnak az egyszerű, kétcsöves termálvezeték hálózatra és az intézmények kazánházaiba szerelt termál hőcserélőkön keresztül történik a hőleadás, megfelelő hőmérsékletet biztosítva az épületekben. A lecsökkent hőmérsékletű, kb 38 Celsius fokos vizet a város dél-keleti részén fekvő visszatápláló (elnyelető vagy visszasajtoló) kúton keresztül juttatják vissza 1482 m mélységre. A fejlesztés jellemzően olyan épületek energiahatékonyságát fokozza, melyeknél korábbi beruházások keretében megtörtént a hőszigetelés és nyílászáró csere, de a gázfűtés szinte teljes egészében történő kiváltását csak a jelen projekt keretében lehetett biztosítani.

Balról-jobbra: Gonda Bence, Vigh László, Kutnyánszky Zsolt, dr. Pál Attila, Czigány Tibor projektmenedzser, Horváth László, Fürst-Borsos Ádám, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kabinetfőnöke, György Zoltán Árpád, a kútfúrást kivitelező Aquaplus Kft. ügyvezetője.

A polgármester kiemelte, hogy az egymilliárd forintból megvalósult geotermikus projekt 7 milliárd forint fölé emelte városban az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések értékét.

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke példaértékűnek nevezte a beruházást, és elmondta, hogy ez a megyében az egyetlen ilyen rendszer.

Gratulált a fejlesztéshez Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is és kiemelte a projekt jelentőségét a mai energiaválsággal terhelt időben.

A méltatások mellett Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának stratégiai elnökhelyettese a geotermikus energia jobb hasznosítását előmozdító törvényi szabályozási rendszerről beszélt.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter nevében Kutnyánszky Zsolt miniszteri biztos köszöntötte a megjelenteket, aki jelezte, hogy a helyben elérhető és ott hasznosítható megújuló energiaforrások az út, amelyet egyre szélesebben kell építeni azért, hogy előre léphessünk Magyarország energiafüggetlensége felé.