Az ÉVE (szinte) mindent felülírt

2023. 03 10. 14:46

A nagykanizsai közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését

A város költségvetésének főösszege 27,3 millió forint.
Fotó: Zalatáj

A pénteki soron kívüli közgyűlésen cirka háromórányi vitát követően végül sikerült elfogadni Nagykanizsa 2023-as idei költségvetését.

Balogh László polgármester elöljáróban elmondta: az általa beterjesztett és a polgármesteri hivatal munkatársai által megalkotott költségvetési javaslat lényegi eleme, hogy az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatok finanszírozása megoldott, mód nyílik az önként vállalt feladatok ellátására is pénzügyi lehetőségek mértékéig, működési hiány nincs és hitelfelvétellel sem számol. A helyi iparűzési adó betervezett összege 3,3 milliárd forint, ami a tavalyi 2,3 milliárdhoz képest növekedést jelent, s az idegenforgalmi adó összege is emelkedő tendenciát mutat, hiszen 12 millió forintra rúg. A pénzmaradvány 16 milliárdnyi, amiben jelentős összeget tesznek ki a pályázati források. Az általános tartalékot 26,5 milliósra tervezték, a költségvetés főösszege pedig 27,3 milliárd forint.

Hozzátette: az önkormányzati cégeknél takarékoskodnának, habár ő személy szerint a városüzemeltetést fontosnak tartja, ezért a Via Kanizsának az előző évihez képest 256 millió forinttal több pénzt, 1,1 milliárd forintot terveztek. Az uszoda- és strandüzemeltetésre 130 milliót szánnak, plusz 70 milliót a működésre. A Kanizsa Médiaháznak 50 millió forintot szántak, arra gondolva, hogy papír alapon nem kell megjelennie az újságnak és napjainkban már a televíziónak sincs sok értelme, inkább az online-t kellene erősíteni. A Kanizsa Rehabnak 25 millió forintot, a Városfejlesztőnek pedig 44 milliót terveztek. Balogh László hozzátette: a Kanizsa Aréna működtetésére 110 milliót szántak annak érdekében, hogy megszűnjön a korábbi, az ÉVE által előszeretettel alkalmazott „csöpögtető” finanszírozás. A polgármesteri keretre 10 milliót terveztek, aminek kapcsán a polgármester megjegyezte: Zalaegerszegen 35 millió forinttal gazdálkodhat a településvezető, van három alpolgármestere és 15 fős a kabinet… Verseny- és élsport finanszírozásra 100 millió forintot terveztek be és szerepel a büdzsében a kormánytól kapott 588 millió forintnyi támogatás is, melyből jelen állás szerint 17 fejlesztés valósulhat meg városszerte.

Azt is jelezte, hogy tavalyhoz képest az önkormányzat 440 millió forintnyi többletforrást kapott.

A Kanizsa Aréna működtetésére 110 milliót szántak, de csak 90 milliót terveztek be.
Fotó: MTI/Varga György

Az elhangzottakra reagált az ÉVE-frakció oldaláról Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke, aki elmondta, hogy módosító javaslatcsomagot készítettek. Elmondta: számos ponton emeltek a betervezett összegeken, máshol csökkentettek, vagy nullára redukálták. Mint rámutatott, ahol emeltek, ott azért tették, mert úgy látták, hogy a város működőképessége nem biztosított. Emelték az önkormányzati cégeknek szánt összegeket, a Kanizsa Rehabnak 25 millió helyett 50 milliót (Horváth Jácint szerint ennyi kell ahhoz, hogy ne kerüljenek utcára emberek a cégnél), a játszóterekre 10 helyett 20 milliót, a dödöllefesztiválra a 0 helyett 15 milliót, a Kanizsa Médiaháznak az 50 helyett 140 milliót, a Hegybíró, Harmat és Kanyar utcák felújítására a 0 helyett 13 milliót, Nagykanizsa Város Vegyeskarának a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen való részvételére a betervezett 0 helyett 2 millió forintot szántak. Az önkormányzati reprezentáció 13 millió forintos tervezetét 2,5 millióra, a reklámra és propagandára elkülönített 10,5 milliós keretet 2 millióra, a városmarketing 12,5 millióját 2,5 millióra, a nemzeti ünnepek 4 millióját pedig nullára csökkentették. A Pannon Egyetem 10 milliós támogatását szintén kihúzták, a Kanizsa Arénának csak 90 millió forintot terveztek be, s elvették a mozi, valamint a nagykanizsai vállalkozások munkahelyteremtési támogatását is. A pályázati önrészek 40 milliója helyett pedig 10 milliót terveztek.

Méltatlannak nevezte, hogy Balogh László – aki megfogalmazása szerint kulturális polgármesternek vallja magát – miközben a verseny- és élsportra 100 milliót, a kultúrára csupán 5 milliót. Mint kiemelte, az ÉVE módosítása révén most erre 20 millió jut.

Balogh László azt mondta: ő is sajnálja, hogy sok helyről kellett forrásokat elvonni, de ez most egy nehéz év és szoros költségvetés, volt olyan fázisa a tervezésnek, amikor 2,6 milliárdot kellett lefaragni.

Ugyanakkor hangsúlyozta: egyáltalán nem szerencsés, hogy az ÉVE csökkentette a Kanizsa Aréna támogatását, egy forintot sem hagyott az intézményi felújításokra és elvette a 10 milliós támogatást a Pannon Egyetemtől, amely most már önmaga működteti a kollégiumát.

Ferincz Jenő magánszáma ezúttal sem maradt el, végül a rendőrök vezették ki a teremből.
Fotó: archív képernyőfotó

Bizzer András alpolgármester szintén arra mutatott rá: utóbbi lépés az egyetem kanizsai jelenlétét veszélyezteti. Azt is hangsúlyozta: ha a kormány nem ad az elmúlt években 2,5 milliárd forintnyi támogatást a városnak, a büdzsé most biztosan nem állna így. Hangsúlyozta, ha valamire nincs pénz, az csakis az ÉVE eddigi rossz döntéseinek köszönhető. Megdöbbentőnek nevezte, hogy az ÉVE a munkahelyteremtő támogatásokra sem ad pénzt, ilyesmire az elmúlt években nem volt példa. (Horváth Jácint szerint semmi értelme a támogatásra pénzt elkülöníteni, mert eddig soha nem kellett elkölteni ezen a jogcímen.)

Közben a közgyűlésen jelenlévő Ferincz Jenő többször közbe kiabált, s Balogh László polgármester figyelmeztetése ellenére se maradt csendben. A polgármester szünetet rendelt el, Ferincz Jenőt pedig rendőrök vezették ki.

Dr. Fodor Csaba ÉVE-frakcióvezető most is tartogatott meglepetést: módosító javaslatot terjesztett be, melynek lényege, hogy a rendezvényekre és reprezentációra fordított pénzekről ezen túl az oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottság dönthet (legyen szó akár egy 5000 forintos csokor vásárlásáról is), a polgármester évente maximum 100 ezer forintot költhet el, melyből egy-egy tétel értéke nem haladhatja meg a 20 ezer forintot.

Hosszas politikai adok-kapok után jött a szavazás. Természetesen, a végeredményt az egyfős többségben lévő ÉVE határozta meg. Módosítási javaslataikat egytől-egyig keresztülverték a közgyűlésen, benne az előbbi, dr. Fodor nevével fémjelzettet is.

Horváth Attila