Az állategészségügy zalai aktuális kérdései

2023. 03 10. 07:58

Tájékoztató a Zala Vármegyei Közgyűlés üléséről

Dr. Németh Ágnes Izabella vázolt fel részletes helyzetképet.

A Zala Vármegyei Közgyűlés 2023. március 9-én, csütörtökön az idei évben már harmadik ülését tartotta dr. Pál Attila elnök vezetésével.

A testület először elfogadta a meghívóban szereplő napirendi pontokat és azok tárgyalási sorrendjét, majd első napirendi pontként meghallgatta a Zala Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője, dr. Németh Ágnes Izabella tájékoztatóját az állategészségügy Zala vármegyében felmerülő aktuális kérdéseiről, esetleges problémáiról a járványügyi és állatvédelmi igazgatási feladatok tükrében. A vármegyei főállatorvos részletesen bemutatta az általa vezetett főosztály szervezeti egységeinek, az erdészeti, a földművelésügyi, a növény- és talajvédelmi, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályok szakterületeit, feladatait.  A tájékoztató kitért az Afrikai sertéspestis járvány kapcsán megtett intézkedésekre és azok eredményeire. A főosztályvezető közlése szerint a mentesítési terv által előírt kötelezettségek teljesülésével, a vadgazdálkodásban résztvevő szereplők és a sertéságazat szereplőinek felelősségteljes jogkövető magatartásával az ASP járvány vadállományban történő terjedése lelassult hazánkban, és jó eséllyel a sertéságazatot, és így a nemzetgazdaságot is erősen veszélyeztető fertőző betegség megállítható a vaddisznóállomány erőteljes gyérítésével. Zala vármegye az elmúlt három évben a betegség vármegyei megjelenése ellen tett védekező intézkedések végrehajtásában a vadgazdálkodók és a hatóság hathatós együttműködésének következtében jól teljesített.

Balról Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre, Bene Csaba alelnökök, dr. Pál Attila elnök és dr. Mester László főjegyző.
Fotó: Zalatáj

Dr. Németh Ágnes Izabella a kóbor állatok befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabályok rendelkezéseinek Zala vármegyében történő teljesülésére kapcsán elmondta: jelenleg hatályos joganyag megfelelően, részletekben menően, érthető logikát követve adja meg a szabályozást; az állatvédelem területén a források szűkössége nehezíti a feladatok még eredményesebb ellátását. Remélhetőleg a közeljövőben ezen a téren is előrelépések történhetnek, tekintettel arra, hogy az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos 2022 májusától felkarolta az állatvédelem területét.

A tájékoztató elfogadását követően a vármegye Integrált Területi Programjának 3.0 verzióját tárgyalta meg a testület. A Terület- és településfejlesztési Operatív Program Plusz Európai Bizottság által tavaly decemberben történt jóváhagyását követően a végleges tervezési keretek alapján lehetőség nyílt a 61,322 Mrd forintos forráskerettel már elfogadott ITP dokumentumnak a TOP Plusz struktúráját lekövető felülvizsgálatára, annak elfogadására. Az év során lehetővé válik a még meghirdetés előtt álló TOP Plusz pályázati felhívások kiírása is. Az idei évben egy további ITP módosítás várható, amely során az árfolyamnyereségből származó és az inflációt ellentételező források felhasználási lehetőségeinek rögzítésére kerül majd sor.

Harmadik napirendi pontként az önkormányzat 2023. évi összesített közbeszerzési tervének elfogadására, majd Zala Vármegyei Önkormányzata és a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti megállapodás felülvizsgálatára került sor.

Végezetül a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés jóváhagyását szavazta meg a vármegyei közgyűlés. (Forrás: Zala Vármegyei Önkormányzat)