Tovább szűkítik Nagykanizsán a polgármester mozgásterét

2023. 02 24. 14:17

Jól indult a közgyűlés, de nagyon csúnya véget ért

Dr. Fodor Csaba (balról) bevitte magával a trójai falovat az ülésre, Horváth Jácintnak pedig a költségvetéssel kapcsolatban voltak kifogásai.
Fotó: archív

Már-már barátságos hangnemben, nyugodt mederben folyt február 24-én, pénteken Nagykanizsán a soron kívüli közgyűlés, amin biztosan sokan meg is lepődtek. Az ülés elején dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője kérte egy új napirendi pont felvételét, amelyről azonban a nyílt ülés végére kiderült, hogy valójában egy trójai faló.

A közgyűlés kezdetén Balogh László polgármester megemlékezett arról, hogy éppen egy éve, ugyanezen a napon tört ki az orosz-ukrán háború. A polgármester a háború kapcsán és a közgyűlésben is kifejezte béke iránti vágyát. Ez nagyjából meg is valósult szinte végig, még az ÉVE is kiposztolta a Facebook-ra, hogy milyen jó a hangulat, nincsenek felesleges viták és normális a hangnem. Ezt annak tudta be a posztoló, hogy Bizzer András alpolgármester hiányzott a közgyűlésről. Nos, mint kiderült, nem kell ahhoz Bizzer András, hogy az ÉVE olyasmit tegyen, ami nem feltétlenül a békesség irányába mutat. De erről később.

A pénteki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja a város 2023. évi költségvetésének elfogadása és a rendelet megalkotása volt.

Balogh László az általa beterjesztett változattal kapcsolatban kijelentette: a tervezetben szereplő számokkal tartható lesz a város költségvetése és biztosítható a működőképessége. A kötelező feladatokat mind el tudják látni, az önként vállaltakat a lehetőségek függvényében. Működési hiány nincs a büdzsében, ami komoly fegyvertény, tekintve, hogy mínusz 4 milliárd forintos hiánnyal indultak, amit nullára sikerült lefaragni. Hozzátette: aki a tervezeten változtat, annak viselnie kell a felelősséget. Hozzátette: a költségvetésbe a Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. igazgatója által megadott adatok alapján a pályázatokhoz szükséges önrészek összegeit is betervezték.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese reagálásában azt mondta: nem ért egyet Balogh Lászlóval, a frakció szerint a tervezet több ponton sem képes biztosítani a működést, egyebek közt az önkormányzati cégek esetében sem, ezért mindenképp további egyeztetésekre, pontosításokra van szükség. Leszögezte azt is: többsége lévén valóban az ÉVE-frakció fogja kimondani a végső szót a büdzsével kapcsolatban, s ennek ódiumát majd vállalják is.

Ezt követően sem a határozati, sem a rendeleti javaslatot nem fogadta el a közgyűlés, így második kör következik.

Dr. Schauta Marcellt delegálták a visszahívott Balogh László helyére.
Fotó: Kanizsa TV

Foglalkozott a közgyűlés a lassan betelő bagolai hulladéklerakó ügyével is. Itt bővítés szükséges, a megvalósításhoz hitel felvételével kalkulál a közgyűlés – bocsátotta előre dr. Fodor Csaba előterjesztő, az ÉVE frakcióvezetője. A négy pontból álló határozati javaslatot egy ötödikkel bővítette a városfejlesztési bizottság, mely szerint a bővítéssel kapcsolatosan a polgármesternek az ÉVE frakció vezetőjével együtt kell tárgyalni a MOL és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal illetékes döntéshozóival.

Balogh László polgármester jelezte, az érintetteknek már el is küldte levelét, további tájékoztatást kérve, hiszen július elseje után már a MOL Nyrt. végzi az országban a háztartási hulladék gyűjtését és kezelését. Ugyanakkor hozzátette: a hitelfelvételt nem tartja szerencsésnek.

Dr. Fodor Csaba úgy reagált: „nehéz elmenni” a polgármester gondolatmenetén, mert a múltkori közgyűlésen, a közvilágítási rekonstrukció esetében éppen a hitelfelvételt pártolta. Ezzel együtt a mostani döntés még nem a hitelfelvételről szól, csupán a folyamat elindításáról. Ráadásul a hitelfelvételhez is kell majd a kormány engedélye.

A polgármester erre azt válaszolta: a két témát kár összehasonlítani, mert míg a közvilágítás rekonstrukciója megtérülő beruházás, így ott reális lehetőség a hitelfelvétel, a hulladéklerakó esetében nem lehet számolni megtérüléssel.

Az önkormányzati társulás székhelye a Bajza utcában.
Fotó: archív

Végül a közgyűlés 8 igen, 0 nem szavazattal és 6 tartózkodással elfogadta a határozati javaslat mind az 5 pontját.

Néhány további napirendi pont megtárgyalása után következett a dr. Fodor Csaba által behozott új előterjesztés vitája, melyről elsőre éppen azt lehetett hinni, hogy nem lesz vita. Mondjuk, nem is lett. A szóban ismertetett anyag a Nagykanizsa-Surd-Zalakomár Szociális Társulással és a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulással kapcsolatos döntések meghozataláról szólt (amit tartalmi ismertetése után küldött át e-mailben is a frakcióvezető a jegyzőnek). Mint arra az előterjesztő rámutatott, tavaly októberben a közgyűlés határozatot hozott az önkormányzati érdekeltségű intézmények energiamegtakarításáról, melyben rendelkeztek a Zrínyi út 40/A alatti telephely működéséről is. A végrehajtás határideje pedig április, tehát valamit tenni kellene az ügyben. Mostani határozati javaslatában dr. Fodor Csaba kezdeményezte az önkormányzati társulás székhelye, a Bajza utca 2. alatti épület tulajdonjoga, illetve annak vizsgálatát, hogy a Zrínyi utcai telephelyen nyújtott szociális adatszolgáltatások megfelelően biztosíthatók lennének-e előbbi helyszínen. Ha igen, akkor a szociális társulás elnökének kezdeményeznie kell az ingyenes használatba vételt a Bajzai utcai ingatlant illetően. És itt jött a feketeleves: hogy mindez végrehajtható legyen, a közgyűlésnek azt javasolta Fodor Csaba, hogy azonnali hatállyal hívja vissza Balogh László polgármestert a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás tanácsából, helyére pedig dr. Schauta Marcell önkormányzati képviselőt delegálja.

A javaslatokat 8 igen, 6 nem szavazattal és nulla tartózkodással meg is szavazta a közgyűlési többség.

„Jóhiszeműen jártam el, Tisztelt Közgyűlés, mert az előterjesztésnek jómagam is utat adtam, de most már, megismerve annak részleteit, méltatlannak tartom, hogy ez így jön elő, szóban. Ilyen horderejű, fajsúlyos előterjesztést nem illik így a közgyűlés elé hozni. Ön most szóban ismertetett olyan lépéseket, amelyek a már amúgy is kevéske polgármesteri jogköreimet tovább nyirbálják. Persze, ennek megvan a maga oka, ezt mi is tudjuk, majd Schauta úr szembenéz az adott helyzettel. Fájlalom, hogy nem jutottunk előbbre ahhoz képest, ami van itt több éve. Javaslataikkal maximálisan nem értek egyet, azokat a rosszindulat vezérli” – konstatálta az esetet Balogh László.

Horváth Attila