Köszönetet mondott a város

2023. 02 24. 13:46

Jelentősen hozzájárultak Zalaegerszeg fejlődéséhez

A vállalkozások vezetői a polgármesterrel.

A 2014-ben hivatalba lépett városvezetés 2015-től minden évben meghívja és köszönti Zalaegerszeg 25 legtöbb adót fizető nagyvállalatának vezetőjét, hiszen munkájukkal és adójukkal nagy mértékben járultak hozzá a zalai vármegyeszékhely gazdasági fejlődéséhez.

A február 23-án tartott rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a cégvezetőket, és elmondta, hogy Zalaegerszegen 2022-ben 5,4 milliárd forint volt a helyi iparűzési adóbevétel. Ennek 55 százalékát, 3 milliárd forintot a meghívott 25 vállalkozás fizette be.

Balaicz Zoltán méltatta az elismert cégeknek a város fejlődésében betöltött szerepét.

A 25 vállalkozás a következő: 3B Hungaria Kft., ADA Kft., AQ Anton Kft., Autóipari Próbapálya Zala Kft., Edelmann Hungary Packing Zrt., EuropTec Kft., Flextronics International Kft., Forest Hungary Kft., Ganzeg Kft., Magyar Telekom Nyrt., MOL Nyrt. Zalai Finomító, MVM Zrt., Országos Dohányboltellátó Kft., OTP Faktoring Zrt., OTP Bank Nyrt., Pylon 94 Kft., Schneider Electric Zrt., Sitform Bútorgyár Bt., Spar Magyarország Kft., Thyssenkrupp Materials Hungary Zrt., ZÁÉV Zrt., Zalaco Zrt., Zala-Elektro Kft., Zala-Müllex Kft., Zalavíz Zrt.

A polgármester a város fejlődésében betöltött szerepük, segítségük okán elismerő okleveleket adott át a cégek megjelent vezetőinek, majd mintegy visszajelzésként a befizetett adóforintokért, beszámolt Zalaegerszeg fejlődéséről és a további tervekről. Ez a 25 vállalkozás munkahelyeket teremt a zalaegerszegi és környékbeli embereknek, a helyi iparűzési és egyéb adójával hozzájárul a város működéséhez. Ezek a cégek nem elégednek meg ennyivel, hanem a város mindennapjaiba is bekapcsolódnak. Különböző jótékonysági programokkal, a kultúra, az oktatás, a sport, vagy az egészségügy támogatásával jóval többet tesznek értünk, mint amit mi vissza tudunk nekik adni. Természetesen nem csak a 25 legnagyobb vállalkozás, hanem minden egyes zalaegerszegi cég köszönetet érdemel azért, hogy közösségünk az elmúlt esztendőkben folyamatosan erősödni tudott, és olyan gazdaságfejlesztési beruházások valósultak meg, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Zalaegerszeg fejlődése egyre többször kerül szóba országos szinten is – emelte ki a város polgármestere.

Balról Bauer Arnold, Balaicz Zoltán, Tornyos Péter és Lendvai Tamás.
Fotók: Seres Péter

Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért Díjban részesült az ADA Kft. (a díjat Lendvai Tamás ügyvezető vette át) és a Tornyos és Társa Kft. (a díjat Tornyos Péter ügyvezető vette át).

A Sport Mecénása Díjban a Zala-Müllex Kft. részesült (a díjat Bauer Arnold ügyvezető vette át).

Az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. Amikor 2014-ben a jelenlegi városvezetés megkezdte a munkát, első és legfontosabb feladatának a gazdaság fejlesztését és az új munkahelyek létrehozását tartotta. Az elmúlt 8 évben több tízmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások és 4.400 új munkahely jött létre. A munkanélküliség aránya a 2014-es 7,5 százalékról 2022-re 2,6 százalékra csökkent. A város helyi iparűzési adóbevétele (a gazdaság fejlődésének egyik legjobb fokmérője) 75 százalékkal nőtt: 2014: 3 milliárd Ft, 2019: 4 milliárd Ft, 2023: 5,6 milliárd Ft. Az eddigi információink alapján 2022–2024 között további 1.700 új munkahely jön még létre. Olyan gazdasági ökoszisztéma alakul ki Zalaegerszegen, ahol jelen van és összekapcsolódik a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások. (Forrás: Balaicz Zoltán facebook-oldala)