Stabil és kiszámítható költségvetést fogadott el Zalaegerszeg önkormányzata

2023. 02 16. 08:08

57,6 milliárd forintos főösszegű a költségvetés.

Idén is stabil és kiszámítható működést tesz lehetővé a most elfogadott, 57,6 milliárd forintos főösszegű költségvetés, ami nem tartalmaz sem hitelfelvételt, sem adóemelést – közölte a zalaegerszegi közgyűlés szerdai ülését követő sajtótájékoztatón a polgármester.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) jelezte: az volt a fő cél a tervezéskor, hogy a büdzsé minden szükséges forrást tartalmazzon a szociális intézkedésekre, minden alapszolgáltatás zavartalanul és korlátozások nélkül működjön, illetve mind az 1800 önkormányzati dolgozó álláshelye megmaradjon.

Hozzátette, hogy a város nemrég kapott 366 millió forint állami kompenzációt az energiakiadásokra, a városi uszoda működésére az első negyedévre 63,8 millió forintot. Idén 5,6 milliárd forint bevétellel számolnak a helyi iparűzési adóból, és jelentős, egymilliárd forintos tartalékot is képzett az önkormányzat az energiaválság esetleges gondjainak megoldására.

Balaicz Zoltán megemlítette, hogy teljesen új buszmenetrendet vezetnek be.

A polgármester arról is beszélt, hogy 350 millió forint saját forrást biztosítanak kétezer közvilágítási lámpatest korszerűsítésére, illetve hasonló összegből már elindult az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése az áram- és gázszámlák összegének csökkentése érdekében. Jelentős közműberuházásokat is terveznek, 427 milliót az ivóvízvezetékek, 844 millió forintot pedig a szennyvízvezetékek fejlesztésére.

Zalaegerszegen idén lakossági LED-csere-programot is hirdet az önkormányzat, az országban elsőként pedig társasházak közös helyiségeinek lámpaizzóit is le lehet majd cserélni – közölte a város vezetője.

Balaicz Zoltán a döntések között említette, hogy teljesen új buszmenetrendet vezetnek be Zalaegerszegen márciustól, amely a tervek szerint rugalmasabb, jobban megfelel a lakossági igényeknek, illetve egyes járatok felfűzik a lakóhelyeket, a munkahelyeket és a vásárlások, szolgáltatások elérési lehetőségeit. Az évek óta csökkenő utasszám mellett a múlt évre már 857 millió forintot kell fizetnie a városnak a Volánbusz számára veszteségkompenzációként, ez jövőre elérheti az egymilliárd forintot is, de az új menetrend révén mintegy 100 millió forinttal csökkenhet a veszteség. (Forrás: MTI)