Rekord résztvevő a Murakeresztúri Malacságokon

2023. 02 16. 09:59

A vándorkupa győztese, a Südők.

2022-ben azt írtuk, hogy minden korábbinál élénkebb érdeklődés övezte az Murakeresztúri Böllérfesztivált. Idén viszont nemcsak címvédésről beszélhetünk, hanem több számban is csúcsdöntés született, így a résztvevők, árusok és a vendégek számában is. Ami viszont nem változott, az a családias, barátságos hangulat.

Február 11-én immár kilencedik alkalommal szervezte meg Murakeresztúr és Fityeház Önkormányzata a Mura-Menti Malacságokat, más néven a Murakeresztúri Böllérfesztivált.

Idén hat csapat vett részt a disznóölésen. A mesébe illő terülj-terülj asztalkákra először sült hagymás vér, majd később hurkák, kolbászok és sültek kerültek, de nem maradhatott el a toros káposzta sem. Az ötfős, kiváló szakértőkből álló versenybizottságnak az elnöke Németh József Venesz- és életműdíjas séf volt. A zsűri további tagjai: Ihász Gábor, a nagykanizsai Knysa étterem séfje, Szabolcs Balázs, a zalacsébi Malom Tanya tulajdonosa, a Göcseji disznóvágás szervezője, Koczor Norbert szakács mester, Trojkó Ervin szakácsmester és a Murakeresztúri Konyha élelmezésvezetője voltak. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen az esze helyett ezúttal a hasára kellett hallgatnia, egyszerre a hagyományos és újszerű ízeket díjaznia.

A Mura Térsége ÖTE Fúvószenekar csapata.

A jó hangulatról fellépők sokasága gondoskodott. Az Agyagbanda Együttes kérésre elhúzta a csapatok nótáit is, zenélt a Magyarucca Zenekar, a Nagykanizsai Fúvószenekar Tatár Csaba vezetésével, a programot színesítette a Gyenes Néptánc Együttes, a Bojtár Népzenei Együttes, a Kanizsa Táncegyüttes és a keresztúri Mura Dance csapat is, akik új koreográfiával készültek erre a jeles eseményre.

A megnyitón Polgár Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. Beszédet mondott prof. dr. Gadányi Károly, Murakeresztúr díszpolgára, Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Zala vármegyei referense, Pusztaszentlászló polgármestere. A disznóvágás több száz éves tradíciójának megőrzéséért a rendezvény egyik védnöke, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott köszönetet a résztvevőknek, a fesztivált támogató önkormányzatoknak, vállalkozóknak és szervezeteknek.

Szerencsére az időjárás nem, de a zsűri díjesőt hozott, ugyanis külön-külön díjazták a legjobb leves, főétel, hurka, kolbász és töpörtyű készítőjét is. A kategóriánkénti eredmények így alakultak:

Legjobb leves: 1. Csontdarálók, 2. TDE ITS, 3. Mura Térsége ÖTE Fúvószenekar. Legjobb főétel: 1. Mura Térsége ÖTE Fúvószenekar, 2. Csontdarálók, 3. Hegylakók. Legjobb hurka: 1. Südők, 2. Keresztúri Szikracsapók, 3. Mura Térsége ÖTE Fúvószenekar. Legjobb kolbász: 1. Keresztúri Szikracsapók, 2. Papp Bandi – a látványvágást vezető böllér, 3. Südők. Legjobb töpörtyű: 1. Hegylakók, 2. Südők, 3. TDE ITS. A zsűri különdíja: TDE ITS. A 2023-as Vándorkupa győztese, a legmagasabb pontszámot elérő csapat, a Südők lett.

Az Agyagbanda Együttes.
Fotók: Kovácsné Deák Erzsébet

A szurkolók mellett a nézőknek is lehetőségük volt disznótoros ételeket kóstolni, a büfé és az árusok estébe nyúlóan ellátták a vendégeket. S hogy senkinek se akadjon torkán a sok finom falat, borokkal koronázhatták étküket két környékbeli borászat nedűivel.

Amíg a felnőttek falatoztak, a gyerekeket a Kölyökvarázs játszóház és kézműves foglalkozás várta arcfestéssel és a Napsugár Együttes koncertjével. A rendezők tombolával is gondoskodtak arról, hogy a résztvevőknek is legyen malaca.

A díjak átadása után sztárfellépők: Kis Grófo, Kaczor Ferenc, Zoltán Erika, Nagy Feró és a Zéró zenekar szórakoztatták a nagyérdeműt, a kurta kocsma helyett a rendezvénysátor volt hangos. És ha a hangja a Szamosig nem is jutott, a Mura biztos, hogy ettől volt visszhangos: hogy vissza! ,vissza!, vissza! vissza!

Spirk Erzsébet