Majdnem vitacunami lett megint Nagykanizsán

2023. 02 16. 08:40

Szerencsére, ezúttal időben kapcsoltak a képviselők

Az első öt perc után lehiggadtak a felek.
Fotó: ZalaKocka

Az ÉVE-frakció kezdeményezésére Balogh László nagykanizsai polgármester soron kívüli közgyűlést hívott össze február 15-re, szerdára a múlt héten berekesztett közgyűlés folytatásaként.

Emlékezetes: akkor a polgármester azért szakította félbe a „Javaslat a TOP Plusz-1.3.1-21 azonosítószámú „Fenntartható városfejlesztés Nagykanizsán című projekttel kapcsolatos döntések meghozatalára” munkacímű napirend tárgyalását, mert a képviselők között túlságosan eldurvult a hangnem.

A vita tárgyát az képezte, hogy az említett projekt kapcsán egy módosítást kellett volna beépíteniük a képviselőknek. A projekt elnyert 80 millió forint támogatást, azonban a benyújtás előtt még a konzorcium vezető partnereként az önkormányzat volt megjelölve, amit a közgyűlési többséget adó balliberális frakció a Fidesz-frakció egyet nem értése ellenére Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-re módosított. A Magyar Államkincstár azonban ezt kifogásolta és állásfoglalást kért, mert a felhívás szerint önkormányzati gazdasági társaság csak partner lehet a konzorciumban, vezető nem. Így 5 nappal ezelőtt a közgyűlésen a korábbi állapotot kellett volna visszaállítani, ami azonban a hangvétel eldurvulása miatt elmaradt.

Az ÉVE kezdeményezte a szerdai azonnali soron kívüli közgyűlést annak érdekében, hogy az ügyben döntés szülessen. A közgyűlés első öt percében úgy tűnt, megint végeláthatatlan vitacunami veszi kezdetét, de végül – szerencsére – nem így lett. Elsőként a napirendi pont előterjesztője, Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese ismertette, hogy az előterjesztést lezáró határozati javaslatban igazán komoly változás nincs.

Balogh László polgármester erre reflektálva ismertette az előzményeket, hogy miért került újra a közgyűlés elé a munkaanyag, s rámutatott, hogy most a közgyűlési többség jóváhagyásával létrejött hiba kijavítása a feladatuk.

Bizzer András alpolgármester hozzászólásában visszautasította azt a hangnemet, amit a minapi közgyűlésen dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője megengedett magának vele szemben. Beszélt „Fodor taktikájáról” is, aminek lényege szerinte az, hogy a Fidesz állít valamit, azt a frakcióvezető elferdíti, majd azt mondja, hogy a Fidesz hazudott. Ugyanakkor szerinte Fodor doktor tévedett akkor, amikor arra utalt, hogy a pályázat benyújtása és az államkincstár javítási kérelme közötti időszakban valaki („egy monogram”) direkt azért módosított volna a feltételrendszeren, hogy kiszúrjon a várossal. Váltig állították azt is, hogy a pályázati kiírásban nem szerepelt a számon kért kitétel, ami pedig Bizzer szerint igenis, ott volt, nem véletlenül nem támogatták az ÉVE kapcsolódó módosítási javaslatát. Majd az aktuális teendő kapcsán kijelentette: ha  a hibát – melyre az ÉVE-frakció és a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. egyaránt nem fordított figyelmet – most nem javítják ki, a város elbukhatja a jelentős támogatást.

A hétből négy műfüves pálya jelentősen megújulhatna.
Fotó: Zalatáj

Dr. Fodor Csaba úgy reagált: érti a taktikát, a Fidesz-frakció tagjai „megint nem akarnak dolgozni”, de most nem veszik fel a kesztyűt. Kijelentette, ha a pályázat formai szempontból nem felelt volna meg a kiírásnak, akkor nem is nyerhetett volna, ez ilyen egyszerű. Helyettese, Horváth Jácint is megerősítette: az elmúlt 20 évben nem volt példa arra, hogy formai hibával beadott pályázat nyerjen – de ha eztán így lesz, annak csak örülni lehet.

Radics Bálint képviselő (Fidesz) azt mondta: ha a benyújtás előtt az illetékesek állásfoglalást, vagy egyszerűen csak szakmai segítséget kérnek a lenti, esetleg a keszthelyi városfejlesztőtől, már a múltkori vita is kikerülhető lett volna, mert nekik elsőre sikerült „megugrani” a lécet.

Végül a képviselők 15 igen szavazattal jóváhagyták a módosítást, ezzel ténylegesen is megnyitva az utat a 80 milliós támogatás előtt.

Második napirendi pontban a műfüves sportpályák felújításával kapcsolatos előterjesztés került a képviselők asztalára. Balogh László polgármester elöljáróban elmondta: a városban összesen hét műfüves sportpálya épült oktatási intézményeknél. Most lehetőség nyílna az MLSZ 90 százalékos támogatásával és a város 10 százalékos önrész-vállalásával a palini és miklósfai, illetve a Kőrösi és a Zrínyi iskolák nűfüves pályáinak jelentős felújítására 2-2 millió forint értékben.

Szabó Szilárd Fidesz-frakcióvezető arra biztatta képviselőtársait, hogy éljenek a lehetőséggel, az önerő minimális mértékű, s rendelkezésre áll az idei költségvetésben.

Dr. Fodor Csaba azt firtatta – nem vitatva a felújítás létjogosultságát -, mi az oka annak, hogy ezek a pályák a vártnál gyorsabban amortizálódnak? Ki dönt arról, hogy az iskolai oktatáson túlmenően mely baráti közösségeknek adja ki bérbe és mennyiért? Mint mondta, nagy öröm, hogy ekkora az érdeklődés a sportpályák iránt, de az nem megy, hogy az önkormányzat beleteszi a pénzét a felújításba, de a bevételből nem részesül. Úgy tudja, a kérdésekre a választ a tankerületnél kell keresni, ezért módosítással élt a határozati javaslatot illetően, s indítványozta, hogy a polgármester vegye fel a kapcsolatot a tankerületi központtal, hogy amennyiben lehetséges, az is vegye ki a részét a szükséges önrész biztosításából. Módosító javaslatát a közgyűlés 15 igen szavazattal elfogadta.

Folytatás 24-én, immár a költségvetéssel.

Horváth Attila

Kanizsai Muppet-show? (2023.02.10.)