Brüsszeli korrupció: beperli az Európai Bizottságot a New York Times

2023. 02 15. 10:37

Ursula von der Leyennek előbb-utóbb el kell mondania az igazságot.
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

The New York Times az Európai Bíróság elé vitte a titkolózó uniós kormányt a Politico információi szerint – erről számolt be a Mandiner.hu hírportál.

Lassan két éve hömpölyög a botrány Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Albert Bourla Pfizer-vezérigazgató SMS-ezése kapcsán, a The New York Timesnak pedig elege lett: ahogy a Politico kiszúrta, a lap az Európai Bíróság elé vitte a titkolózó bizottságot – írta meg a Mandiner.

A lap a január 25-én indított perben amellett érvel, hogy a bizottságnak jogi kötelessége kiadni a koronavírus elleni Pfizer-vakcinák központi uniós beszerzésének részleteit tartalmazó SMS-eket. A per nem előzmény nélküli: a Politico felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly januárban Emily O’Reilly európai alapjogi biztos vizsgálata is szabálytalanságokat tárt fel az SMS-ek kezelése kapcsán, ugyanis a bizottság – miközben váltig állította, hogy igyekszik előkeríteni az „elveszett” SMS-eket – épp a bizottsági elnök irodáját nem szólította fel arra, hogy keresse meg őket.

Erre reagált akkoriban Věra Jourová uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos úgy, hogy az üzeneteket „rövid életű, átmeneti jellegük” folytán akár törölhették is már.